Wat als je maar 25 jaar mag werken? En hoe we dit kunnen voorkomen

04/11/2015 Leestijd: 3 minuten

Ergens tussen de 45 en de 50 valt de hamer. Je komt op je werk, de zon schijnt en het heeft net geregend. Je loopt door het kantoor, collega’s begroeten je zorgvuldig. Op je bureau zie je een envelop liggen met daarop “Dringend”. Je bent ontslagen. Sterker nog: je moet met pensioen.

Pensioen op je 45e? Ideaal! Dan heb je eindelijk tijd voor al die hobby’s waar je al jaren meer mee wilt doen. Je kunt vaker uit eten en hebt alle ruimte voor avonden met vrienden en familie. Maar! Eigenlijk had je best langer door willen werken. Zo verkeerd was die baan toch niet.

Moet je dan met pensioen op je 50e?

Als het aan onze huidige arbeidsmarkt ligt, lijkt het daar wel op. Natuurlijk zijn er – gelukkig – veel 50+ers met een baan. Toch is het vanaf je 45e of 50e een stuk moeilijker om een passende baan te vinden. Zie bijvoorbeeld alle reacties op het artikel 45+? Arbeidsmarktbejaarde! en lees hoe de werkloosheid onder de jeugd daalt, terwijl die onder 45-65 jarigen stijgt. Terwijl de bestedingen per werkloze op zo’n 4500€ liggen voor jongeren en zo’n 650€ voor ouderen.

Welke problemen levert dreigend vroeg pensioen op?

Voortbouwend op mijn eerdere – natuurlijk gechargeerde – stelling, kunnen er allerlei problemen en uitdagingen ontstaan. Problemen kunnen zijn:

  • We moeten ons pensioen in zo’n 25 jaar verdienen (van 20 tot 45, of 25 tot 50);
  • ‘Ouderen’ die graag willen werken, kunnen niet aan de slag, terwijl ze misschien nog wel 20 jaar moeten werken. Want ja, van 50 naar 67 of tegen die tijd 70, dat duurt heel lang;
  • De gemiddelde leeftijd loopt op, dus ontstaat er krapte in het jongere segment van de arbeidsmarkt;
  • Als dit lang vol wordt gehouden, moeten we straks werknemers aannemen die al lang thuis zitten

Deze problemen kunnen we voorkomen als we goed om leren gaan met de verhoudingen op de arbeidsmarkt.

Mogelijke oplossingen

Ik ben erg benieuwd naar ideeën over hoe  om te gaan met oudere werknemers en hun (eventueel) dreigend ontslag. Dit onderwerp raakt aan diverse vlakken van onze samenleving en de onderwerpen die ik noem zijn slechts voorbeelden. Hier zijn twee ideeën:

Ervaringsmanagement

In het boek Doorgevlogen introduceert de auteur het Ervaringsmanagement . Lees mijn review van Doorgevlogen.

Het boek zelf gaat over de ervaring die uitvloog toen Fokker failliet ging. Vandaar de titel! De auteur bedoelt dat een organisatie bewust om zou moeten gaan met de in de organisatie aanwezige ervaring.

Een organisatie die medewerkers bewust binnenhaalt om de ervaring die ze hebben opgedaan – en hen die ervaring uit laat wisselen – zal ongetwijfeld anders omgaan met oudere werknemers.

Geen promotie maar demotie: demotiverend of juist motiverend?

Dit concept wordt weleens genoemd als een mogelijke straf. Als je je functie niet goed vervult, kun je gedemote worden – een lagere functie krijgen. Voor oudere werknemers is dat niet per se een probleem: sommigen zullen het prima vinden om een stap terug te doen, ook in salaris, als dat bijvoorbeeld een betere werk/privé balans betekent, of als er dan meer mogelijkheden zijn om aan de slag te blijven.

Actie!

Laten we voorkomen dat je maar 25 jaar ‘mag’ werken. Zeker nu het juist nodig is dat we langer doorwerken.  Hoe ziet u dit voor zich?

0 reactie(s) op “Wat als je maar 25 jaar mag werken? En hoe we dit kunnen voorkomen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.