Boekreview: Voer voor jonge bazen

15/12/2015 Leestijd: 3 minuten

De titel zegt het al: Voer voor jonge bazen is een boek voor jonge managers. Het is geschreven door Bert Overbeek (ook bekend van website jongebazen.nl). Het  boek heeft een duidelijke link naar de praktijk, in de vorm van voorbeelden in organisaties (soms met naam genoemd) en interviews met een aantal vooraanstaande CEO’s en andere ervaren personen. De enige reden dat ik er persoonlijk niet zo veel uit heb gehaald, is dat ik al enorm veel boeken heb gelezen. Voer voor jonge bazen is een zeer goed leesbaar boek waar iedere jonge manager zeker een aantal gouden adviezen uit kan halen.

Opbouw van het boek

Het boek bestaat uit drie delen: (1) Praktisch advies voor jonge bazen, (2) Normen op de werkvloer en (3) Interviews met ervaren bazen. Ieder deel is op een andere manier samengesteld: deel 1 is een opsomming van adviezen. Ieder advies wordt opgevolgd met een voorbeeld waarin het advies aan de praktijk wordt gerelateerd. En het advies wordt afgesloten met een reactie van twee goedbedoelde fictieve personages: Kick de machomanager en Vic, kritisch medewerker. In deel twee worden normen op de werkvloer besproken: cultuuraspecten en hoe je daar wel en niet mee om moet gaan. Voorbeelden van de besproken normen zijn ‘carrière maken is verdacht’ en ‘werknemers willen respect’. In deel drie wordt een aantal (zeer) ervaren bazen geïnterviewd: van Kathleen Ferrier (tweede kamerlid CDA) tot Rob Snel (CEO Grolsch). De interviews gebeuren overigens op basis van reacties op een aantal stellingen uit het boek Goeroegetwitter (ook van Bert Overbeek), waardoor ze een breed scala aan onderwerpen aandoen.

voer-voor-jonge-bazen (voer-voor-jonge-bazen.jpg)

Sterke punten

Het is merkbaar dat de auteur een goed idee heeft van hoe je theorie aan praktijk relateert: de adviezen en normen zijn zo opgeschreven dat de vertaalslag heel makkelijk te maken is. Ook geven de voorbeelden zeker de jonge manager een beetje perspectief, dat juist voor hem nog van toegevoegde waarde is. Met name de beschreven normen op de werkvloer zijn interessant: die bieden een idee van hoe (jonge) managers over kunnen komen op de mensen die ze aansturen. En laten meteen zien hoe je kunt handelen om bepaalde negatieve aspecten van de jonge managerspositie te voorkomen. De interviews vond ik persoonlijk ook erg leuk, omdat je zo snel gevoel krijgt voor de verschillende manieren en ideeën die mensen bij ‘leiding geven’ kunnen hebben.

Enige kritiek

Persoonlijk was ik niet zo gecharmeerd van Kick en Vic: hun commentaar op de adviezen is nogal eenzijdig en naar mijn idee stond het vrij ver van de praktijk. Als je zulke ongenuanceerde personen in je omgeving hebt, is hun commentaar ongetwijfeld voorstelbaar.
Verder: wanneer je recent redelijk wat managementboeken hebt gelezen, dan komt een behoorlijk aantal onderwerpen je bekend voor. De thema’s zijn duidelijk: de manager moet meer faciliteren en minder in een ivoren toren zitten. Hij moet streng en rechtvaardig zijn, maar ook een ‘mens’. Gelukkig maakt het boek ook duidelijk wat de manager dan wél moet doen en daar ligt zeker veel toegevoegde waarde.

Wie moet dit boek lezen?

Vooral jonge managers, dus. Maar ook managers die eens een leuk overzicht willen lezen van normen die op de werkvloer heersen, kunnen het nodige uit het boek halen. De interviews zijn interessant voor nog een breder publiek, omdat ze leuke en tastbare onderwerpen raken en omdat er ook een aantal interessante namen voorbij komen.

Bestellen
Je kunt het boek bestellen op managementboek. Eventueel kun je ook het goedkopere e-book kopen. Expand ontvangt geen commissie over eventuele verkopen.

0 reactie(s) op “Boekreview: Voer voor jonge bazen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.