De keuze is reuze!

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Zomaar wat woorden van de managementtafel van vandaag: commitment, betrokkenheid, ‘ownership‘ tonen. Herkenbaar? Vast wel.

Het is mode geworden om de keuze te laten afhangen van het individu. Een ‘custom made’ benadering. Of het nu om een auto gaat met de zelfgekozen kleurencombinaties en persoonlijke accessoires of dat het gaat om de individuele keuzes in het werk. Een moderne werkgever kiest graag voor het marktplaatsprincipe: een ieder mag uit de werkvoorraad een taak oppakken waar hij denkt goed in te zijn en plezier in heeft. Pas dan heb je gemotiveerde medewerkers die verantwoordelijkheid nemen. Geen discussies meer of er een uurtje door moet worden gewerkt. De taak van de medewerker als mini BV binnen de grotere organisatie. Succes verzekerd is de stellige overtuiging van de vooruitstrevende werkgever.

Echter, waar vroeger de medewerker zich veilig kon verschuilen achter de paternalistische keuzes van de baas, moet deze nu staan voor zijn eigen keuze. Gelukkig kan een aantal medewerkers deze kans aan. En het begin van een promotie is daar. Dit levert voor iedereen een goed imago op, waarmee als het ware een nieuwe norm is geboren. Deze norm wordt ook gehanteerd bij de groep medewerkers die zegt de keuzevrijheid graag te willen, maar in werkelijkheid de vrijheid niet aankan. Dat levert slechte projecten op. Deceptie alom.

Op dat moment wordt de manager gedwongen op zijn beurt te kiezen. Of de manager keert terug naar de directieve manier van leidinggeven. En daar gaat je benadering als moderne leidinggevende. Of de manager laat de medewerker bewust aan zijn lot over. Dit kan betekenen dat de betreffende medewerker in beweging komt, geforceerd aanspraak doet op zijn zelfredzaamheid, de juiste hulpbronnen (lees: collega’s) weet in te schakelen en het project uiteindelijk succesvol oplevert.

Dit project zal de bewuste medewerker niet snel vergeten. Een steilere leercurve is bijna niet mogelijk. En zorgvuldig zoekt deze medewerker zijn volgende project uit de ruif. Een project dat hij wel aankan. Mooie successen. Nu vergeten we bijna het andere scenario. Het scenario waarbij de medewerker door het ijs zakt en dus onvoldoende scoort in zijn zelfredzaamheid. Het laat zich raden: vaak wordt er ‘in goed overleg’ afscheid van elkaar genomen.

Kortom, beste hiring manager en moderne werkgever: “Hire for attitude, train for skill”

Aan u de keuze!

0 reactie(s) op “De keuze is reuze!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.