Gelijkheid vrouwen en mannen in bedrijfsleven: laat nog 25 jaar op zich wachten?

06/10/2015 Leestijd: 3 minuten

Aan de top van het Amerikaanse bedrijfsleven zal er pas over 25 jaar gelijkheid zijn tussen vrouwen en mannen*. 100 jaar bij de allerhoogste functies op het C-level!

Dat komt onder andere naar voren uit het onderzoek genaamd ‘Women in the workplace’ uitgevoerd door het adviesbureau Mckinsey en Leanin.org. Het onderzoek is uitgevoerd bij 118 bedrijven en 30.000 medewerkers namen hier aan deel.

Gelijkheid tussen mannen en vrouwen’ staat op de agenda bij veel grote organisaties, maar echte resultaten worden niet geleverd, vertellen de onderzoekers. Nog minder dan de helft noemt ‘gelijkheid tussen mannen en vrouwen’ een topprioriteit in het prioriteitenlijstje van hun CEO. 1/3e denkt dat dit thema belangrijk is voor hun leidinggevende.

Mijn visie op gelijkheid

Gelijkheid tussen vrouwen en mannen in loon- en functieniveau is nog steeds dat ene HR-onderwerp waar eigenlijk geen oplossing op is gevonden. Het is echter niet alleen een HR-onderwerp, het is tot op de dag van vandaag nog steeds een maatschappelijk onderwerp.

Vreemd eigenlijk he? Dat ik vrouwen en mannen typ in plaats van mannen en vrouwen, of is dat eigenlijk wel gek? In mijn optiek niet, het is voor mij een van de zovele gewoontes in ons taalgebruik die we in stand houden. Is het dan ook niet een keer tijd om dat soort gewoontes te veranderen, misschien houden deze gewoontes deels de ongelijkheid in stand.

Vrouwen in topfuncties

Zo is het ook met vrouwen in topfuncties. Als minder dan de helft van de medewerkers denkt dat het een topprioriteit is en 1/3e denkt dat het voor hun leidinggevende van groot belang is, denk ik dat er hier grote stappen gemaakt kunnen worden door de HR-afdelingen. Met het oog op duurzame inzetbaarheid is het van belang dat ook topfuncties worden vervuld door vrouwen.

Ik heb het idee dat bedrijven vaak de veronderstelling hebben dat vrouwen met kinderen geen ambitie meer hebben om hogerop te willen. Dat terwijl het onderzoek van Mckinsey en Leanin.org aangeeft dat juist vrouwen met kinderen 15% meer kans hebben op het ambiëren van een topfunctie.

’Er zijn niet genoeg arbeidskrachten om alle pensioenen en de gezondheidszorg voor mensen in de toekomst te financieren. Daarom moeten we productiever zijn en al het beschikbare talent benutten. En laten we wel wezen, we moeten niet tot het jaar 2100 op gelijkheid hoeven wachten. Dergelijke positieve veranderingen gebeuren niet toevallig; we moeten er plannen voor maken, mensen prikkelen en wakker schudden. Mannen en vrouwen. Anders is er een eeuwigheid nodig om het probleem op te lossen en ik geloof niet in het eeuwige leven.’’ – Neelie Kroes (Voormalig eurocommissaris).

De loonkloof

Het internationale verbond van vakbonden ITUC heeft onderzoek gedaan naar de loonkloof en daar kwam onder andere naar voren dat werkgevers anticiperen op de wijzigingen van arbeidspatronen van werkende moeders. Door deze anticipatie krijgen deze vrouwen dan ook minder kans om een carrière te ontwikkelen.

Een traject voor gelijkheid

Mij lijkt het dan ook een goed idee binnen organisaties om een traject op te zetten waarbij vrouwen de kans krijgen om ambities te ontwikkelen en vorm te geven met behulp van een pro actieve en coachende ondersteuning. Zo zullen zij beter voorbereid zijn op het moment dat ze de stap naar een hogere verantwoordelijke functie willen zetten. Sta als organisatie achter vrouwen die ambitie hebben om in de top te komen, of zij thuis kinderen hebben ja of nee is hierin niet relevant.

Of is dat wel relevant? Ik zie het graag terug in de reacties!

* Dit NRC artikel is inmiddels helaas offline

0 reactie(s) op “Gelijkheid vrouwen en mannen in bedrijfsleven: laat nog 25 jaar op zich wachten?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.