Generatie Y: nutteloos of verkeerd begrepen?

15/12/2015 Leestijd: 5 minuten

Generatie Y pakt zaken minder snel op, heeft een 9 tot 5 mentaliteit, is niet inschikkelijk, niet flexibel, niet loyaal, kan niet multitasken en schiet in de stress bij te weinig uitleg. Dat geeft Wiebe Zijlstra aan in een korte samenvatting van het onderzoek naar Generatie Y, X en de Babyboomers door Frajlick Campus, een communicatiebedrijf uit België. Ik vond het interessant om te zien hoe er op organisatorisch niveau tegen deze groep wordt aangekeken. In dit blogbericht geef ik een kleine toelichting over generatie Y die is onderzocht gedurende dit onderzoek en geef ik mijn eigen mening over enkele conclusies die daar uit voort zijn gevloeid. Ook wil ik graag de Y generatie en leeftijdsgenoten informeren en inspireren met dit artikel.

Generatie Y, de millennials

Wie zijn generatie Y? Generatie Y zijn de groep mensen die geboren zijn tussen 1976 en 1994. Zij zijn de eerste generatie die zijn opgegroeid met nieuwe technologische ontwikkelingen waaronder internet zoals we het vandaag kennen. Time magazine geeft ook aan dat deze generatie over het algemeen beschermend is opgevoed en wij (ja, ik behoor namelijk ook tot deze generatie) luie verwende narcisten zijn die nog steeds bij hun ouders wonen.

Ik probeer deze artikelen te benaderen door op zoek te gaan naar de kern. Is het een opgeblazen manier van verwoording? Ja, naar mijn mening wel maar bijvoorbeeld het artikel Millenials: The Me Me Me Generation geeft wel een sterke indruk van typische kenmerken passende bij de Y generatie. Ik nam de inleiding met een korrel zout en las door. Uit het onderzoek van The National Institutes of Health blijkt namelijk dat bij mensen boven de 20 op dit moment drie keer zo vaak narcistische persoonlijkheidsstoornissen voorkomen dan bij mensen die 65 plus zijn.

Generatie Y en narcisme

Dit narcisme is onder andere ontstaan uit de manier van opvoeden in de jaren 70 tot en met ’90 waarbij kinderen werden opgevoed met een hoog zelfvertrouwen, door ze te vertroetelen, beschermend op te voeden en te vertellen dat ze speciaal zijn. Mensen kwamen erachter dat een hoog zelfvertrouwen goed werkt bij het solliciteren naar een baan en een partner te vinden in de discotheek of kroeg. Het is alleen niet goed voor het onderhouden van een relatie of werk blijven houden. Op het moment dat ouders het zelfvertrouwen van kinderen hebben versterkt hebben zij onbewust narcisme gevoed. Jean Twenge, een psychologie professor aan de San Diego State University zegt:

Just tell your kids you love them, It’s a better message

Natuurlijk is deze generatie per land verschillend, maar bij de Y generatie zijn de overeenkomsten wereldwijd sterk omdat zij door alle socialmedia-activiteit steeds meer vergelijkbaar worden als het gaat om interesses. Social media is voor sommigen dan ook een middel om de best mogelijke versie van jezelf uit te stralen. Constant op zoek zijn naar de volgende dopamine shot op het moment dat er iemand een status of foto van je liked.

Het artikel geeft alleen wel aan dat het natuurlijk niet te verwijten is aan deze generatie. De wereld is figuurlijk gezien groter geworden. De wereld is constant en overal met elkaar in verbinding en daarom groter. Al deze afleidingen, uitdagingen en mogelijkheden maken naar mijn idee een persoon ook vrij individualistisch. Scott Hess, senior vicepresident of Human Intelligence voor SparkSMG geeft ook aan dat als dezelfde technologische ontwikkelingen in eerdere generaties bestonden, wij ook duizenden foto’s van mensen in de modder tijdens Woodstock hadden ontvangen. Daarmee geeft hij aan dat je een generatie niet de schuld kan geven van het gebruik maken van de technologische mogelijkheden die zij op dat moment toegereikt krijgen.

Generatie Y kan zichzelf onderscheiden en presenteren

Generatie Y is namelijk wel goed in zichzelf profileren, onderscheiden en presenteren. Ze schromen niet om vragen te stellen en sturen als het liefste een e-mail rechtstreeks naar de CEO. In mijn omgeving zie ik mensen die van enorm veel zelfstandigheid beschikken en hard werken.

Dat werkgevers alleen gaan klagen over de Y generatie is naar mijn mening vrij hypocriet. Zij vragen aan de ene kant naar sollicitanten die laten zien wat hun uniek en speciaal maakt, in andere woorden beter maakt dan de rest. Zij willen dat sollicitanten zelfredzaamheid aan kunnen tonen, maar aan de andere kant vinden ze de Y generatie maar arrogante jongeren die denken dat zij overal recht op hebben, zichzelf speciaal vinden en niet hard willen werken. Ik denk dat door duidelijke communicatie tussen bedrijven en de generatie Y de onnodige aannames en stereotypes kunnen worden doorbroken. Voor een prettige en energie opwekkende werkomgeving moeten we ten slotte met zijn alleen door één deur kunnen, ongeacht uit welke generatie je komt.

Levenslessen voor generatie Y

Ik kwam het volgende videofragment tegen waarin een docent de afstudeerders van de Wellesley High School waar hij doceert een afscheidspeech geeft. Tijdens zijn speech die over het algemeen een vrij humoristische toon heeft, noemt hij enkele belangrijke levenslessen die hij wil meegeven aan de afstuderende Y generatie. Hij zegt al vrij snel dat niemand speciaal is en dat iedereen in hetzelfde schuitje zit. De kern van zijn verhaal is dat de studenten nu pas beginnen en dat het niet gaat om aanzien en status maar om datgene waar je energie van krijgt, gelukkig van wordt en anderen mee kan helpen. Zijn volgende opmerking vond ik erg sterk:

Climb the mountain so you can see the world, not so the world can see you

Ik raad iedereen aan om even tijd vrij te maken om dit filmpje te bekijken en ben zoals altijd benieuwd naar jullie reacties!

0 reactie(s) op “Generatie Y: nutteloos of verkeerd begrepen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.