Goede voornemens, zo houd je ze vol!

15/12/2012 Leestijd: 3 minuten

In deze tijd van het jaar, de vrije dagen rond Kerst, en tijdens zomervakantie, denken veel mensen na over waar ze mee bezig zijn. Je bent lekker vrij, in andere (kerst)sferen en dan is er tijd om stil te staan bij wat je doet. Coaches krijgen in september en januari vaker mensen op gesprek die zich tijdens de vakantie hebben gerealiseerd dat ze ‘iets’ willen veranderen, maar geen idee hebben hoe. Want weten dat je wilt veranderen, is niet voldoende. Hoe vaak gebeurt het niet dat je na korte tijd merkt dat je toch weer vervalt in je oude gewoontes? Gebruik onderstaande tips om je goede voornemens (langer) vast te houden.

Ik begin nu!

Daar is het stemmetje in je hoofd weer: ‘wees eens wat assertiever’, ‘stel je prioriteiten beter’, ‘ga nu eindelijk eens die nieuwe baan zoeken’. Vervelend hé, zo steeds luider wordend stemmetje. Dus praat je er nog eens over met een vriend(in) en je besluit om je leven te beteren. Je neemt je voor het allemaal anders te doen en daar begin je natuurlijk gelijk nu mee!

Voornemen is 1, doen is 2

Hoe zet je zo’n verandering in en nog belangrijker, hoe hou je het vol? Als eerste is het belangrijk dat JIJ de gedragsverandering ook echt WILT. Vraag jezelf af of je er helemaal voor wilt gaan. Onderzoek heeft aangetoond dat van buitenaf opgelegde wil weinig kans van slagen heeft, het willen moet echt uit jezelf komen.

Doe het stap voor stap

Richt je op 1 verandering tegelijk. Je hele leven op z’n kop gooien is niet handig en levert je niets op. Hou de verandering overzichtelijk voor jezelf.

Jij bent de oplossing

Besef dat alleen JIJ dit voor elkaar kunt krijgen. Natuurlijk kunnen je vriend(in) en /of collega’s je steunen, maar jij moet het doen. Dus maak van de gedragsverandering geen afhankelijke situatie en neem de regie.

Veranderen kost tijd

Wees niet te streng voor jezelf, gedragsverandering heeft tijd nodig. Door het vol te blijven houden, wordt dit nieuwe gedrag je steeds meer eigen en hoef je er eigenlijk niet meer bij na te denken. Het blijft een kwestie van oefenen, oefenen en oefenen. En ja, daarbij val je wel eens terug in je valkuil, moet je af en toe bijsturen en heb je er soms ook even helemaal genoeg van. Maar volhouden is uiteindelijk de enige manier om van je goede voornemens niet weer gebakken lucht te maken.

Ben ik nog goed bezig?

Spreek met jezelf een evaluatiemoment af. Kijk dan kritisch naar jezelf en je nieuwe gedrag: Past dit bij mij? Wil ik dit echt? Hou ik dit vol? Als het nodig is om je doel bij te stellen, doe dat dan. Blijf niet hangen in ‘het lukt toch niet’, maar kom in actie. Je kunt altijd besluiten om te stoppen met het goede voornemen, maar neem een besluit. En weet, niet kiezen is ook een keuze.

Wat heb ik er aan?

Door jezelf het eindresultaat voor te spiegelen, weet je waar je het voor doet. Ga experimenteren met een assertievere houding en zet je netwerk in bij de zoektocht naar een nieuwe baan. Door goed plannen van je werkzaamheden, prioriteiten aan te geven en je er aan te houden wordt iedere dag je to-do-lijstje een ‘check-done’-lijstje. Zodat je met recht blij en trots op jezelf kunt zijn.

En mocht het toch niet lukken, vergeet dan niet dat je nog maar 11 maanden hebt te gaan voordat het tijd is om weer nieuwe goede voormens te maken.

Geheugensteuntje

Als je dit geheugensteuntje gebruikt, gaat het jou ook zeker lukken om te veranderen. Zorg dat je voornemens om te veranderen SMART zijn:

Simpel (dus niet 10 dingen tegelijk)

Makkelijk vol te houden

Aandacht voor wat jij wil

Ruimte voor aanpassing

Trots op jezelf zijn!

Op naar een gezond, gelukkig en succesvol 2013!

0 reactie(s) op “Goede voornemens, zo houd je ze vol!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.