Het grootste nadeel van thuiswerken

05/11/2011 Leestijd: 2 minuten

Flexwerken is ideaal: er zijn minder werkplekken nodig, het helpt tegen files, het geeft de werknemer meer vrijheid om zijn leven in te richten. Maar niets is perfect. Er zijn verschillende nadelen aan flexwerken, waar we de komende jaren de gevolgen van zullen gaan zien.

Een veel genoemd nadeel is hoe de bonding tussen werknemer en bedrijf kan lijden onder het flexwerken. Minder contact is een ander soort band. Wellicht een minder sterke. Ook de manieren waarop we elkaar moeten helpen de discipline op te brengen om ons werk daadwerkelijk te doen, zullen veel besproken worden. Maar hieronder wil ik me graag focussen op de vervaging van de grens tussen werk en privé.

De grens tussen werk en privé vervaagt

En niet alleen omdat sommige mensen faceooken op hun werk. Het komt door referral recruitment, door sociale media. Doordat we steeds meer ons persoonlijk netwerk inzetten om ons werk te doen. Het komt doordat we veel contact met collega’s hebben en zij dus vrienden of zelfs partners worden. Allemaal heel normale dingen. Maar er is nog een andere, specifieke trend: doordat we vaker thuiswerken, lopen werk en privé ook psychologisch door elkaar.

Voorbeeld: de meeste van mijn artikelen worden achter mijn thuiscomputer geschreven. De computer die ik doorgaans ook gebruik voor mijn privémail, facebook en games. Mijn kamer is nu niet meer een ‘privéruimte’ waar ik kan ontspannen, het is een soort tussenruimte, waar van alles kan gebeuren. Het rustpunt van ‘hier hof ik niets te doen’, is weggevallen. Er zijn al enkele verkennende onderzoeken gedaan, die laten zien dat dit stress op kan leveren. Stress waar ikzelf, gelukkig, geen last van heb.

De vrijdagavond nieuwsbrief

Als aankomend community manager schrijf ik regelmatig een nieuwsbrief voor de bloggers op deze website. Nu is dit iets dat ik graag in een rustige omgeving doe, op een moment dat ik snel en geconcentreerd veel nieuws kan lezen, om er het meest interessante uit te pikken. Dus doe ik dit vaak thuis, op momenten dat het hier rustig is. Schrikbarend vaak op zaterdag. Nu geloof ik niet dat je je eigen gedrag moet extrapoleren naar de samenleving, maar denk ik in mijn netwerk wel een trend te zien wat betreft het thuiswerken.

Hier ligt, denk ik, een belangrijke rol voor HR. Om binnen de organisatie inzichtelijk te maken wat er precies voor thuiswerk gebeurt. En wat voor effect dit heeft op de werknemer, de kwaliteit van de productie, de sfeer op de werkplek (zowel thuis als op het werk) en de ervaring van de werknemer van de nieuwe situatie. Juist nu is het belangrijk om overzicht te houden in onze organisatie. Niet als big brother die over de schouder meekijkt, maar als de waardevolle collega die ervoor zorgt dat werk precies die plaats inneemt die de werknemer ervoor bedacht heeft.

0 reactie(s) op “Het grootste nadeel van thuiswerken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.