Het nieuwe pensioen; wel de lasten niet de lusten?! Je zal maar een “oudere-jongere” zijn

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Klijnsma is ‘om’. In haar onlangs gepresenteerde richtlijnen voor pensioenhervormingen vanaf 2020, is een van de meest in het oog springende elementen, het afschaffen van de doorsnee-premie *). Hiermee is een van de belangrijkste pijlers onder het fundament van onze Pensioenregelingen, namelijk (intergenerationele) solidariteit, definitief weggezaagd.

Er was ook geen houden meer aan: Beschikbare Premie-regelingen zie je steeds meer om de kosten beheersbaar te houden. Een leven lang bij dezelfde baas zie je steeds minder. Verschillende pensioenvormen sluiten niet goed op elkaar aan, dus je pensioen meenemen naar je nieuwe werkgever is lastig. En bij elke voormalige werkgever een pensioenpotje laten staan creëert problemen in communicatie, transparantie en kosten-efficiëntie. Dit probleem roept om verandering! Het antwoord hierop is dus duidelijk: 1 pensioenstelsel voor iedereen, en binnen dat stelsel, voor iedereen een individueel pensioenpotje.

Hoe dat gaat werken? het idee is dat de premie nog steeds gelijk blijft. Maar naar mate je ouder wordt, ga je minder pensioen opbouwen per jaar. Pensioenopbouw voor ouderen is immers duurder dan pensioenopbouw voor jongeren. Je koopt voor dezelfde premie dus meer pensioen in als je jonger bent, en minder als je ouder bent. Op deze manier krijg je pensioen opbouw die overeenkomt met jouw individuele bijdrage.

So far so good zul je denken, wat is het probleem?

Eens. Het idee is aardig. Maar waarom gaan we dit voor iedereen tegelijkertijd invoeren? Spelregels veranderen tijdens het spelen geeft altijd narigheid;

Als je in 2020 rond je 45e bent, heb je in je jonge jaren mooi meebetaald aan het pensioen voor de ouderen, en zodra je zelf op het punt komt dat je van de categorie “jongere” naar “oudere” verhuist, wijzigt de regeling, en gaat je jaarlijkse opbouw gradueel naar beneden. Een niet-solidair einde van een solidair tijdperk! daarbij komt nog eens dat deze groep “oudere jongeren”, over het algemeen niet de job-hoppers zijn met verschillende pensioenpotjes her en der. Dus de oplossing die voorgesteld wordt, heeft enkel nadelen voor deze groep.

Ik ben heel benieuwd welke constructie Klijnsma uit de hoge hoed gaat toveren om de effecten van deze wrange conclusie te voorkomen. Al met al wordt het er niet transparanter op zegt mijn gevoel….

*) doorsnee premie is een gemiddelde premie. Deze premie geldt voor iedereen in dezelfde regeling. De meeste pensioenregelingen in Nederland werken met een vast opbouwpercentage per jaar in combinatie met deze gemiddelde premie.

0 reactie(s) op “Het nieuwe pensioen; wel de lasten niet de lusten?! Je zal maar een “oudere-jongere” zijn”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.