Het Onderwijs geïnspireerd geraakt door HRM?

15/12/2015 Leestijd: 3 minuten

Op 26 maart trok het volgende artikel mijn bijzondere aandacht: ‘Leerlingen moeten diploma op maat krijgen, met vwo- en vmbo-vakken’. Leerlingen in het voortgezet onderwijs moeten vakken waar ze goed in zijn op vwo-niveau kunnen volgen en andere vakken, die ze lastiger vinden, op havo- of vmbo-niveau. Dat zegt Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad (de belangenorganisatie voor middelbare scholen).
Kan het bedrijfsleven dit “vooruitstrevende” idee, waarmee het onderwijs een overtuigende stap richting aansluiting met het werkveld zet, waarderen? Vele organisaties hebben samen met HRM jaren geleden al voor een vergelijkbare koers gekozen. Nu maar hopen dat de proefballon die de heer Rosenmöller heeft opgelaten in de traditionele tuin die het onderwijs heet tot grote succesvolle hoogte mag stijgen.

Het Onderwijs

Laten we eens wat jaren teruggaan in de tijd. De tijd waarin de ouderavonden in het voortgezet onderwijs in het teken stonden van ellenlange analyses gewijd aan de vakken waar je een 5 dan wel een mager zesje voor stond. Er werden zelfs uitgebreide actieplannen gemaakt om deze cijfers tenminste naar een 7 te krijgen, met energie lurpende bijlessen als noodzakelijk kwaad. Als ik dan als brutale vlegel tijdens een ouderavond vroeg aan mijn leraar waarom we nooit spreken over het vak Economie & Handel, waar ik ruim een 8 voor stond, werd ik steevast met een gezicht vol verbazing aangekeken. De motivatie om dit vak, waar ik mijn talenten in kwijt kon, verder te verbeteren was bij mij vele malen groter dan bij mijn leraar. Maar behoren dergelijke ouderavonden wel tot de voltooid verleden tijd?

HRM

Zo ergens in de jaren ‘90 werd het begrip competentiemanagement binnen HRM het nieuwe evangelie. Bijna alle organisaties adopteerden dit concept. De medewerker kreeg te horen wat hij moest kunnen in zijn functie. De competenties waar hij relatief het minst op scoorde werden als ontwikkelpunt weggezet. De medewerker ging al ploeterend zijn zwakkere competenties naar een hoger plan tillen. Het is overbodig te vermelden dat dit niet motiverend werkte en al zeker niet tot baanbrekende performance verbetering leidde. Het laatste decennium winnen begrippen als Talentmanagement, LEAN en Job Carving aan terrein. Het talent van de medewerker verwerft een centrale positie in het nieuwe gedachtengoed. Zolang de minder ontwikkelde competenties niet door een vastgestelde ondergrens zakken die gerelateerd aan de functie is, zijn de talenten van de medewerker leidend geworden in de nieuwe actieplannen.

Heden

De economie is langzaam aan het opkrabbelen van een dubbele dip aan recessies. Door globalisering is de markt door de jaren heen groter en groter geworden. De concurrentie is meer dan ooit moordend geworden. Je moet als bedrijf de beste zijn om je in zekerheid te wanen betreffende je bestaansrecht of zoals mevrouw T. Turner ooit zong: “Simply the best, better than all the rest”. Je kunt als bedrijf het allerbeste zijn als je grootste kapitaal “de mens” op zijn best is. Dus niet langer meer blijven schaven aan minder ontwikkelde competenties maar het verschil maken vanuit je onmiskenbare talent.

In schooltermen gezegd, uitsluitend het vak waar je een 9 voor staat alle aandacht geven en zorgen dat het naar een 10 getild wordt. Als alle medewerkers ingezet worden vanuit hun maximale talent dan ben je als bedrijf heel snel “The Best” waar onze goedlachse Tina over zong.
Nu maar hopen dat de politiek en het onderwijs de proefballon van meneer Rosenmöller niet doorprikt, zodat onze talentvolle generatie die in de schoolbanken zit al tijdens het onderwijs leert dat je talent onderscheidend dient te oormerken en vervolgens te gebruiken.

0 reactie(s) op “Het Onderwijs geïnspireerd geraakt door HRM?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.