Is referral recruitment de enige uitkomst?

Geschreven door Saskia van Diemen op donderdag, 5 april 2012 01:12 in Recruitment

Recruitment is een Vak geworden. En de functie heeft een eigen karakter, met een eigen plek binnen organisatiestructuren. Dat komt onder meer tot uitdrukking in de ontwikkelingen die Recruitment doormaakt en het belang dat aan die ontwikkelingen wordt gehecht.

Zo heb ik afgelopen dinsdag een bijeenkomst over Referral Recruitment bijgewoond bij Milestone HRM. De insteek van deze bijeenkomst is het werven van nieuw personeel middels het ‘via-via’-kanaal wat dus met een mooie term referral recruitment heet; werving op referentie. Ik zag een presentatie van Social Referral, een (software)tool om de Recruiter(s) de referral werving concreet te kunnen laten begeleiden. Erg interessant en het zette me aan het denken.

Is dit een geheel nieuwe weg die Recruitment in slaat? Of is het een moderne variatie op iets wat al lang wordt ingezet? Ik denk terug aan een actie als ‘een tientje voor een vriendje’; is dat niet een vroege voorloper van referral recruitment en zijn dit soort acties door de jaren heen ontwikkeld tot deze huidige vorm. En dit in lijn met de technologische en maatschappelijke ontwikkeling?

Er lijkt wel een groter belang te worden gehecht aan Referral Recruitment. Mede doordat de loyaliteit van werknemers die via deze weg een organisatie binnen komen, significant groter is dan die via de meer anonieme kanalen worden geworven. Deze medewerkers blijven langer aan de organisatie verbonden en hebben een lager verloop. Echter is mijn vraag: is het gewenst om de gehele sociale kringen van je huidige werknemers binnen je organisatie te halen? Wat zijn de effecten daarvan? En hoe rijm ik dit referral recruitment en die in langere dienstverbanden tot uiting komende grotere loyaliteit, met de ontwikkeling dat de arbeidsmarkt meer en meer opdracht/rol/ZZP-gericht lijkt te worden?

Gaat referral recruitment eraan bijdragen dat je netwerk interessanter wordt dan wat je kunt (zie ook mijn blog Wat is belangrijker: wie ben je of wie ken je?)? En is dat een positieve ontwikkeling? Het kwam dinsdag tijdens de bijeenkomst ter sprake: je netwerk is geld waard en met de diverse tools ook daadwerkelijk in geld uit te drukken; is dat De Weg om nieuwe medewerkers te werven? En is degene met het duurste netwerk dan ook automatisch degene die het beste kan worden ingezet bij referral recruitment?


Reacties

Geef een reactie

Deel deze pagina
Op zoek naar een HR baan of HR project?

Expand werft, selecteert en detacheert hooggekwalificeerde HR professionals.

Bekijk onze HR vacatures

Bekijk onze HR interim projecten

Wil jij onze blogger-community komen versterken?

Als blogger krijg je exposure in en via het netwerk van Expand. Ook is er een wekelijkse blogger-nieuwsbrief (optioneel) en een jaarlijkse bloggerborrel.

Meld je aan als blogger

De laatste reacties

Sat, 24 Jan 2015 04:17 door fenny op Directe leidinggevende is de belangrijkste schakel in change
Great!!! helemaal mee eens! [..]

Sat, 24 Jan 2015 04:16 door fenny op Directe leidinggevende is de belangrijkste schakel in change
Great!!! helemaal mee eens! [..]

Thu, 22 Jan 2015 04:24 door Ray van Es op Vervolg van Groeten uit Houston (5)
Hi Frank. Dank voor je reactie. Verkeerde veronderstelling mijnerzijds, m.b.t. weerstand tegen [..]

Thu, 22 Jan 2015 03:24 door Frank Simons op Vervolg van Groeten uit Houston (5)
@ Ray; er is binnen onze organisatie geen weerstand tegen de intentie en plannen van Obama. Int [..]

Thu, 22 Jan 2015 02:05 door Ray van Es op Vervolg van Groeten uit Houston (5)
@ Frank: Altijd leuk om wat te vernemen van ervaringen van HR professionals in het buitenland. [..]

Thu, 22 Jan 2015 01:27 door Ray van Es op LinkedIn, meest gebruikte buzzwoorden
@Robbert: Als je als beginnende Inkoper ergens wordt aangenomen, dan wordt je aan een Mentor ge [..]


Volg ons op Twitter, Google+, Linkedin en RSS
      
HR vacatures & HR projecten
U vindt ons op:
Kleine Gent 9
5261 BS Vught
Telefoon (073) 61 55 980
Email: info@expand.nl