Is referral recruitment de enige uitkomst?

Geschreven door Saskia van Diemen op donderdag, 5 april 2012 10:22 in Recruitment

Recruitment is een Vak geworden. En de functie heeft een eigen karakter, met een eigen plek binnen organisatiestructuren. Dat komt onder meer tot uitdrukking in de ontwikkelingen die Recruitment doormaakt en het belang dat aan die ontwikkelingen wordt gehecht.

Zo heb ik afgelopen dinsdag een bijeenkomst over Referral Recruitment bijgewoond bij Milestone HRM. De insteek van deze bijeenkomst is het werven van nieuw personeel middels het ‘via-via’-kanaal wat dus met een mooie term referral recruitment heet; werving op referentie. Ik zag een presentatie van Social Referral, een (software)tool om de Recruiter(s) de referral werving concreet te kunnen laten begeleiden. Erg interessant en het zette me aan het denken.

Is dit een geheel nieuwe weg die Recruitment in slaat? Of is het een moderne variatie op iets wat al lang wordt ingezet? Ik denk terug aan een actie als ‘een tientje voor een vriendje’; is dat niet een vroege voorloper van referral recruitment en zijn dit soort acties door de jaren heen ontwikkeld tot deze huidige vorm. En dit in lijn met de technologische en maatschappelijke ontwikkeling?

Er lijkt wel een groter belang te worden gehecht aan Referral Recruitment. Mede doordat de loyaliteit van werknemers die via deze weg een organisatie binnen komen, significant groter is dan die via de meer anonieme kanalen worden geworven. Deze medewerkers blijven langer aan de organisatie verbonden en hebben een lager verloop. Echter is mijn vraag: is het gewenst om de gehele sociale kringen van je huidige werknemers binnen je organisatie te halen? Wat zijn de effecten daarvan? En hoe rijm ik dit referral recruitment en die in langere dienstverbanden tot uiting komende grotere loyaliteit, met de ontwikkeling dat de arbeidsmarkt meer en meer opdracht/rol/ZZP-gericht lijkt te worden?

Gaat referral recruitment eraan bijdragen dat je netwerk interessanter wordt dan wat je kunt (zie ook mijn blog Wat is belangrijker: wie ben je of wie ken je?)? En is dat een positieve ontwikkeling? Het kwam dinsdag tijdens de bijeenkomst ter sprake: je netwerk is geld waard en met de diverse tools ook daadwerkelijk in geld uit te drukken; is dat De Weg om nieuwe medewerkers te werven? En is degene met het duurste netwerk dan ook automatisch degene die het beste kan worden ingezet bij referral recruitment?


Reacties

Geef een reactie

Deel deze pagina
Op zoek naar een HR baan of HR project?

Expand werft, selecteert en detacheert hooggekwalificeerde HR professionals.

Bekijk onze HR vacatures

Bekijk onze HR interim projecten

Wil jij onze blogger-community komen versterken?

Als blogger krijg je exposure in en via het netwerk van Expand. Ook is er een wekelijkse blogger-nieuwsbrief (optioneel) en een jaarlijkse bloggerborrel.

Meld je aan als blogger

De laatste reacties

Sat, 20 Sep 2014 10:09 door Corinne op Nieuwe stagiair bij Expand!
Leuk dat je ons team komt versterken. We zullen je veel laten zien en ervaren zodat je straks v [..]

Fri, 19 Sep 2014 01:11 door Nicole op Lessen over management in Botswana
Heel mooi omschreven maar nog mooier om te ervaren dat je je denkwijze in de praktijk ook tot u [..]

Fri, 19 Sep 2014 09:29 door Corinne op Lessen over management in Botswana
Mooi artikel. Het maakt weer duidelijk dat je iedere dag kunt leren. Goed om je heen te kijken [..]

Thu, 18 Sep 2014 05:33 door Marc Loohuis  op Nieuwe stagiair bij Expand!
Welkom Robbert ! Goed voor ons team om nog meer frisse ideeën te krijgen. Wij zullen ons best d [..]

Thu, 18 Sep 2014 03:15 door Richard op Nieuwe stagiair bij Expand!
Frisse foto en een frisse blik op het vak! Veel succes! [..]

Wed, 17 Sep 2014 10:38 door Petra op De arbeidsmarkt trekt aan. Ben jij er klaar voor?
Dit artikel is een goede wake up call, zowel voor werkgever als werknemer. [..]


Volg ons op Twitter, Google+, Linkedin en RSS
      
HR vacatures & HR projecten
U vindt ons op:
Kleine Gent 9
5261 BS Vught
Telefoon (073) 61 55 980
Email: info@expand.nl