Leidt een informele werksfeer tot een ondernemingsprijs?

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Binnen mijn regio, de Zaanstreek, wordt binnenkort de beste ondernemer gekozen. En zo kent elke regio of stad zijn beste ondernemersprijs van het jaar. Zonder de prijswinnaars tekort te willen doen vraag ik me in het algemeen af hoe en op basis waarvan de jury tot een oordeel komt. Vaak is namelijk het doel van een dergelijke prijs om een bijeenkomst te organiseren waarbij er weer volop genetwerkt kan worden. Hoe dan ook, een uitleg van de jury met algemeenheden houdt de meute tevreden. De winnende organisatie heeft de hoogste eindscore behaald nadat er ‘uitgebreid’ onderzoek is gedaan op verschillende gebieden. Uiteraard ook op het gebied van personeelsbeleid. Hierbij wordt de samenwerking tussen mens en organisatie nader bekeken. Veel ondernemers zullen hun werksfeer roemen. Je kent het wel, vaak als inleiding bij een sollicitatiegesprek gebruikt: “wij kennen een informele werksfeer”. Natuurlijk. Ooit wel eens iemand horen roepen als uitleg over het bedrijf dat er een formele en hiërarchische insteek heerst? Nee, dat verkoopt niet lekker.

In hoeverre is de informele werksfeer gewenst? Deze vraag wordt te weinig gesteld. We gaan er maar vanuit dat het goed is om op informele wijze het bedrijf te runnen. Vaak genoeg heeft dit niet het gewenste effect. Door informeel leiderschap, en dat is meer dan je manager bij de voornaam te mogen noemen, bestaat de kans op onduidelijkheid. Openheid, herhaaldelijk terugkomend als gedefinieerde kernwaarde van een organisatie en gerelateerd aan het informele, is eveneens zo’n term die het ‘rechtvaardigt’ dat iedereen over alles mag meepraten.

Toch vind je de mening van je mensen belangrijk. Sterker nog, je probeert er oprecht iets mee te doen. Maar wel op jouw manier. Als ondernemer worstel je regelmatig hoe deze balans te bereiken en te bewaken. Tegelijkertijd weet je ook dat het aangeven van grenzen enorm belangrijk is. Zeker als het wat spannender wordt. Daar staat tegenover dat je ook die moderne, aantrekkelijke werkgever wilt zijn. Belangrijk om je beste mensen te behouden.

Tja, hoe nu verder? Maak het jezelf makkelijk en bepaal die grens! Vind het evenwicht tussen de paternalistische wijze van aansturen en de bottom-up methode, het moderne delen en input vragen à la Facebook. Vergeet echter niet om de gevonden balans te communiceren en te hanteren. Wees duidelijk over jouw spelregels in jouw bedrijf. Dat is pas handelen op basis van de kernwaarde openheid. Even wennen misschien, voor jezelf en je mensen. Maar je zult zien dat je als werkgever beter wordt gewaardeerd. En wie weet, win je daarmee de Ondernemingsprijs! Alhoewel, ik verwacht dat de werkelijke uitleg en criteria verborgen zullen blijven in de black box. Over informeel gesproken.

0 reactie(s) op “Leidt een informele werksfeer tot een ondernemingsprijs?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.