Ontslag via sms of Hyves rechtsgeldig?

23/04/2010 Leestijd: 2 minuten

De laatste tijd is het veel in het nieuws: ontslagen worden op een moderne manier; via sms, e-mail of via Facebook. Zelfs ontslag tijdens een chatsessie blijkt voor te komen.

Onlangs werd een 16-jarig Engels meisje via Facebook ontslagen. Dit omdat haar baas haar telefonisch niet kon bereiken. Tijdens het doen van boodschappen voor haar werkgever verloor het meisje een briefje van 10 pond. Ondanks de belofte om het geld te vergoeden, hoefde ze toch niet meer terug te komen.

Nog een voorbeeld voor de ‘fun’: Een verkoper in België was onderweg naar een klant en kreeg onderweg een sms van zijn baas dat hij zijn baan kwijt was. Hij moest onmiddellijk leaseauto, laptop en de gsm waarop hij diezelfde sms las komen inleveren.

Is het rechtsgeldig?

Ontslag per sms, e-mail, Facebook of Hyves in Nederland is rechtsgeldig. Dat verscheen vandaag op de website van de Gibo Groep, een accountants- en advieskantoor. Ook advocaten hebben dit eerder al aangegeven. Immers, de wet schrijft niet voor hóe een werkgever iemand moet of mag ontslaan, dus is een elektronisch bericht in principe rechtsgeldig, zo verklaart de Gibo Groep. Wel is het zo dat de werkgever moet kunnen aantonen dat de betreffende werknemer het ontslag daadwerkelijk ontvangen heeft. Ook moet een werkgever het ontslag motiveren en is hij natuurlijk gehouden aan de morele regels van goed werkgeverschap.

Ook al is ontslag op deze moderne wijze rechtsgeldig, ervan uitgaande dat alle bovenstaande punten goed worden uitgevoerd, het is maar de vraag of het wel slim is. Hoe zal een rechter bijvoorbeeld reageren op een ontslagaanzegging per sms of via Hyves?

In Nederland geldt het principe van goed werkgeverschap. De kans is groot dat de rechter vindt dat die onvoldoende wordt ingevuld wanneer je via een dergelijk kanaal iemand ontslaat. Hij kan dit als onzorgvuldig zien, en eerlijk gezegd lijkt mij dat ook heel logisch.

Mijn mening als HR professional is dat je met respect met je medewerkers omgaat, ook wanneer je ze wilt ontslaan. Als je als werkgever toch besluit om een dergelijk kanaal in te zetten, doe er dan even een briefje achteraan om de boel te formaliseren.

0 reactie(s) op “Ontslag via sms of Hyves rechtsgeldig?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.