Professionaliteit: taalgebruik

15/12/2015 Leestijd: 3 minuten

“U wordt afgerekend op professioneel taalgebruik”, zo lees ik in een van mijn HBO opdrachten. Wat professioneel taalgebruik precies in moet houden wordt verder niet vermeld, helaas. Ik ben benieuwd naar een hanteerbare definitie van professioneel taalgebruik. Bij gebrek aan een hanteerbare definitie zal ik in dit artikel proberen te omschrijven waar professioneel taalgebruik in ieder geval aan moet voldoen.

Eerst een korte opfrisser. Ik ben in een mini-reeks op zoek naar wat professionaliteit is, wat zijn eigenschappen van professionals, hoe maak je een HiPo? Wat bepaalt of je een uitblinker bent? Want stel nou dat uitblinkers maakbaar zijn, niks geen aangeboren talent, gewoon een kwestie van de juiste factoren, cursus hier en schouderklopje daar en voila, ’talent’. Dat zou een interessante stap voor HR kunnen betekenen!
Met deze gedachte in mijn achterhoofd schreef ik al eerder digitale handigheid, het begin van de HiPo en up-to-date zijn is professioneel.

Weer terug naar het professionele taalgebruik! Heeft u al een mooie definitie? Recent kwam ik een artikel tegen over wat het gegarandeerd niet is. Op innovatieforganiseren.nl vond ik een lijst met een top 26 idea killers. Samengesteld door COCD, van het boek Creativiteit, HOE? ZO!, waar ik eerder een review over heb geschreven.
De top 26 begint met de meest voorkomende “Ja, maar…”.  Hoe vaak ik mezelf daar al niet op betrapt heb! En hoe vaak een idee door die twee woordjes gewoon down the drain is gegaan. Ongelooflijk! Vervolgens volgen nog 25 kandidaten, waaronder “geen fouten maken” en “we kunnen ook zonder” een paar bijzondere boosdoeners zijn. Dergelijke gedachten staan een creatief proces in de weg, want je kunt natuurlijk altijd zonder. En wie geen fouten maakt, doet meestal helemaal niets.

Ik ben hier niet om een creativiteitsondersteunend taalgebruik te verdedigen. Dat kunnen de heren en dames van de COCD prima zelf. Wel wil ik hier een gedachte uit abstraheren. Namelijk dat professioneel taalgebruik functioneel moet zijn, dat het dus niet een idee afkapt, maar het danwel boven tafel krijgt, danwel constructief verbetert. Dit vereist naar mijn idee een bepaalde mentaliteit, een gedachte onder het taalgebruik. Dat is natuurlijk precies waar mijn schoolopdracht op mikte: het bewust maken van taalgebruik. Wanneer je je bewust bent van het effect van datgene wat je zegt en je dat effect kunt sturen, dat lijkt me professioneel taalgebruik. Daar heb je geen dure woorden voor nodig, wel een hoop ervaring en aandacht.

0 reactie(s) op “Professionaliteit: taalgebruik”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.