Provocerende pressie

28/07/2014 Leestijd: 2 minuten

De voetbalsport is een geweldige metafoor voor het bedrijfsleven. Zeker in deze tijd. Op het moment van schrijven is het WK voetbal alweer afgelopen. En zijn alle voetbalclichés weer voorbij gekomen. Toch hoorde ik een nieuwe term die hard op weg is om een cliché klassieker te worden: provocerende pressie.

Provocerende pressie? In het voetbal wordt dit als volgt uitgelegd: door bewust niet aan te aanvallen op de helft van de tegenstander ‘provoceer’ je de ruimte bij de opponent. Vervolgens verover je de bal door druk (pressie dus) uit te oefenen. Na het veroveren van de bal benut je de reeds gecreëerde ruimte met snelle acties in de diepte. Uiteraard bedoeld om te scoren. Van Gaal zal nu zijn wenkbrauwen fronsen over deze uitleg. Maar Louis, ‘ben ik niet begonnen met’ het aangeven dat de voetbalsport een geweldige metafoor is voor het bedrijfsleven? Oké dan.

Ook naar een medewerker toe wordt er wel eens aan provocerende pressie gedaan: een medewerker die de kantjes er van af loopt krijgt te horen dat hij onvoldoende presteert. Dit kan leiden tot ontslag. Hem wordt duidelijk gemaakt dat het tijd is om zich in positieve zin te onderscheiden. Vervolgens krijgt hij een nieuw project waarbij hijzelf moet zorgen dat de deadline wordt gehaald met de beschikbare middelen. Door deze benadering wordt de medewerker dus gedwongen om de gevolgen van het ondermaatse gedrag onder ogen te komen. Tegelijkertijd krijgt hij de ruimte om te laten zien dat hij wél kan presteren

Vaak zie ik in de praktijk dat een slecht presterende medewerker extra directief wordt aangestuurd. In veel gevallen werkt dit demotiverend. Zowel bij de manager als bij de medewerker. De tijd van micro management is voorbij, maar er moet iets gebeuren. Geef daarom heel duidelijk de consequenties aan als er niets verandert. Benoem ook het verwachte eindresultaat. Durf daarna de wijze waarop het resultaat moet worden gehaald los te laten. Naar alle waarschijnlijkheid zal de medewerker uit zichzelf gaan bewegen. Hij is eigenaar geworden van het proces en wil scoren. Wat wil je nog meer?

Ok, je wilt het juiste eindresultaat. Dat wil Van Gaal ook. Zo zal, aldus Louis zelf, provocerende pressie leidt tot een producerende Van Persie. Iedereen blij!

0 reactie(s) op “Provocerende pressie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.