Toplonen discussie is van maatschappelijk belang

Geschreven door Chris Stapper op zaterdag, 20 februari 2010 02:26 in Strategisch HR

Met engige regelmaat breng ik de toplonen discussie naar boven - en met reden. In een diepgaand rapport door de NEF (New Economics Foundation, een Britse organisatie) wordt ingegaan op het belang van pay equality. De NEF streeft niet naar gelijke lonen, maar naar meer maatschappelijke waarde. Beloningsbeleid kan volgens de NEF een grote rol spelen in het genereren van maatschappelijke waarde.

Wat is maatschappelijke waarde?
Eerder schreef ik al dat het rapport stelt dat schoonmakers meer maatschappelijke waarde hebben dan bankiers. Het rapport blijft helaas wat vaag en ik vond geen definitie van maatschappelijke waarde. Wel wordt er onderscheid gemaakt tussen sociale waarde (van bijvoorbeeld kinderopvang) en ecologische waarde (recycling). Dit is gecentreerd om het idee dat ons (erg kapitalistische?) systeem in de prijzen van producten nog geen rekening houdt met de sociale en ecologische kosten van het product. Het rapport stelt dan ook dat salarissen een samenhang moeten vertonen met de waarde van de functionarissen.

Dat is een punt dat aandacht verdient. Wat gebeurt er qua marktwerking als de functies met veel maatschappelijke waarde beter beloond worden? Dan komen er meer mensen die die functies willen vervullen. Wellicht ligt hier een oplossing voor de tekorten in het onderwijs.

Waar moet dat geld vandaan komen?
De eerste kritische reactie is dan: waar moet het geld vandaan komen? Je kunt mensen niet zomaar meer betalen. Het rapport volgt echter een andere route. Het simpelweg ophogen van salarissen wordt niet als oplossing gezien. Een van de grootste sociale problemen van dit moment is onder andere het enorme gat tussen 'arm' en 'rijk'. De NEF heeft daarom o.a. een voorstel om minimumlonen te binden aan het gemiddelde loon, zodat het gat niet groter kan worden.

Een tweede voorstel is om binnen organisaties een salarisdifferentieel op te nemen, zodat de CEO een maximum veelvoud verdient van het laagste salaris in de organisatie. Als de CEO dan meer wil verdienen, moet hij dus ook het salaris van de minst-verdienende verhogen. Dit systeem dwingt een soort gelijkheid af.

Andere interessante resultaten samengevat
Het onderzoek biedt een hoop interessante punten voor iedereen die zich met beloning bezig houdt. Enkele punten gaan over kinderopvang, waar we in Nederland al een stuk verder mee zijn. Je kunt het rapport hier lezen. Het belang van het beloningssysteem vormt echter de kern. En dat lijkt me een mooi punt voor discussie. Wat zou een realistische methode zijn om de tekorten in de weinig-verdienende, maar maatschappelijk belangrijke functies op te lossen?


Reacties

Geef een reactie

Deel deze pagina
Op zoek naar een HR baan of HR project?

Expand werft, selecteert en detacheert hooggekwalificeerde HR professionals.

Bekijk onze HR vacatures

Bekijk onze HR interim projecten

Wil jij onze blogger-community komen versterken?

Als blogger krijg je exposure in en via het netwerk van Expand. Ook is er een wekelijkse blogger-nieuwsbrief (optioneel) en een jaarlijkse bloggerborrel.

Meld je aan als blogger

De laatste reacties

Fri, 31 Oct 2014 01:00 door Eduard van Brakel op Universitair afgestudeerd en werkloos, doodnormaal in de komende jaren!
@Michel Mooi dat je een studie doet die je nu baangarantie geeft. Maar pas op: als je nu nog we [..]

Fri, 31 Oct 2014 11:13 door Chris Stapper op Implementatie Ulrich model: alleen de HR Business Partner?
Hoi Martin, Helemaal eens dat de naam in absolute zin er niet toe zou moeten doen. Wel geloof [..]

Thu, 30 Oct 2014 03:26 door Michel op Universitair afgestudeerd en werkloos, doodnormaal in de komende jaren!
@Eduard Op dit moment doe ik de opleiding Business IT & Management. Daar is gelukkig voldoende [..]

Thu, 30 Oct 2014 01:13 door Robbert op Universitair afgestudeerd en werkloos, doodnormaal in de komende jaren!
Hoi Eduard, Dank voor je reactie! Leuk om dit ook eens van een ander standpunt te kunnen bekij [..]

Thu, 30 Oct 2014 01:00 door Eduard van Brakel op Universitair afgestudeerd en werkloos, doodnormaal in de komende jaren!
Een opleiding geeft geen garantie meer op een baan. Ik heb zelf geen opleiding (wel een baan op [..]

Thu, 30 Oct 2014 12:33 door Martin Hendriks op Implementatie Ulrich model: alleen de HR Business Partner?
Hoi Chris, Exact. De naam zou er niet toe moeten doen. De vraag of behoefte van de klant zou p [..]


Volg ons op Twitter, Google+, Linkedin en RSS
      
HR vacatures & HR projecten
U vindt ons op:
Kleine Gent 9
5261 BS Vught
Telefoon (073) 61 55 980
Email: info@expand.nl