#1 Voor en door millennials: inspirerende HR boeken en evenementen

06/08/2019 Leestijd: 9 minuten

Als HR specialist staan wij als medewerkers van Expand dagelijks in contact met HR-professionals. Ons netwerk bestaat steeds meer uit jonge HR talenten. Als Consultant Talent & Development zie ik de millennials als belangrijke spelers voor in de toekomst. Ook binnen het team van Expand werken we met drie millennials en merk ik dat hun inzichten extra waarde toevoegen. Ik vind het een geweldige generatie met frisse en originele ideeën en bijzondere talenten. Ook onze opdrachtgevers hebben steeds meer belangstelling voor deze doelgroep. Omdat deze generatie mij inspireert en nieuwsgierig maakt, ben ik gestart met het schrijven van een serie blogs; voor en door millennials.

Afgelopen week heb ik meerdere jonge HR-professionals een aantal vragen gesteld. Met name over de manier waarop ze inspiratie opdoen binnen hun HR gerelateerde baan. Hieronder beschrijf ik de meest gegeven antwoorden. Wellicht zet het je als lezer aan het denken en daagt het je uit om deze vragen ook te beantwoorden of te reageren via het plaatsen van een reactie.

1. Welk boek over het HR vak heb je de afgelopen tijd gelezen en welke ervan zou je een ander adviseren?

 

Een van de talenten schreef het volgende:
Ik heb het boek gelezen met de titel ‘Werken aan werkgeluk’ van Heleen Mes en Gea Peper. Ik zou dit adviseren omdat het een erg interessant boek is met creatieve en praktische tips waar je als HR-professional mee aan de slag kunt om de organisatie een stukje beter te maken. Ik kreeg er in ieder geval energie van. Ook het boek ‘De leer(r)evolutie’ van Jeroen Busscher beveel ik aan. Het is makkelijk leesbaar en geeft een andere benadering om met leren in organisaties aan de slag te gaan. Daarnaast vind ik het boek met de titel ‘Employee Experience’ van Heleen Mes en Gea Peper zeer de moeite waard. Het leest eenvoudig en geeft een stukje bewustwording dat werkgeluk niet zo’n zweverig begrip is als dat het lijkt.

Het boek ‘Assessmentcenters’ geschreven door Jeroen Seegers heb ik ook gelezen, maar zou ik niet aanbevelen (lees hier een review over het boek assessmentcenters). Ik vond het lastig om er doorheen te komen omdat dat het erg theoretisch is.

Een ander talent schreef:
‘De toekomst van werk inzichten’ van Google heb ik met veel plezier gelezen. Het heeft mijn kijk op het leven veranderd. De auteur heet Laszlo Bock en is HR manager bij Google. Hij laat zien dat werknemers je versteld doen staan wanneer je ze vrijheid geeft, hoe één e-mailbericht de productiviteit enorm kan verhogen en hoe zowel de beste én de slechte werknemers van groot belang zijn. Ook het boek met de titel ‘21st Century Skills’ met als toevoeging ‘dé uitdaging voor iedere medewerker en iedere organisatie’ heeft mij geïnspireerd. Het is geschreven door auteur Kasper Boon en is zeer actueel.

Een van mijn collega’s gaf het onderstaande antwoord:
‘TED Talks: the official TED Guide to Public Speaking’ van Chris Anderson (lees hier een review over dit boek). Het boek gaat niet specifiek over HR, maar is wel een aanrader om te lezen als je een presentatie moet geven of vaker presentaties geeft. Het boek geeft interessante inzichten uit populaire (TED) presentaties van anderen en hoe de beste presentaties tot stand komen. Ook staan er handige tools in om zelf het meeste uit presentaties te halen.

Een ander talent gaf het volgende antwoord:
Ik ben op zoek gegaan naar een boek waarin de basis en de oorsprong van de volgende vraag lag: waarom we nou eigenlijk leidinggevenden nodig hebben in een organisatie? Ik was al eerder naar een seminar geweest van Ward Grootens over ‘Het recht op een baas’ – afscheid nemen van de zoek het maar uit manager’. Dit boek heb ik de afgelopen tijd gelezen en daarmee een workshop gedaan voor de leidinggevenden in de organisatie waar ik werk. In het boek wordt een heel simpel model besproken wat de kern van leidinggeven raakt. Het is makkelijk te onthouden en simpel om leidinggevenden mee te coachen.

2. Welke tips en/of adviezen heb je uit het boek gehaald en toegepast in je werk en wat was daarvan het effect?

 

Een van de talenten gaf de volgende reactie:
Ik ben aan de slag gegaan met de tips uit de boeken maar zie nog niet direct effect. Ik ben bij mijn huidige werkgever gestart met een nieuw onboardingsproces. Hierbij doorloop ik alle stappen die worden beschreven in de reis van de medewerker. Tevens hebben de boeken mij aan het denken gezet. Zo gaat bijvoorbeeld het handboek arbeidsvoorwaarden op de schop. Hierin ga ik niet in op alle strikte regeltjes, maar probeer ik er een interessant en praktisch handboek te maken voor de medewerker anno 2019/2020. Het zal een nieuwe en moderne variant worden in plaats van het saaie, strenge handboek zoals die er normaliter ligt.

Een ander talent schreef:
Wat me het meest bij is gebleven uit het boek ‘21st Century skills’ is het geven van meer vrijheid aan je medewerkers door de eigen verantwoordelijkheid te vergoten en de nieuwe skills die nodig zijn in de toekomst.

Ik heb het op de volgende manier toegepast: competenties in kaart brengen van je huidige populatie (inclusief gemiddelde leeftijd, skills/competenties, opleidingsniveau etc). Ik heb een inschatting gemaakt van welke skills je nodig hebt in de toekomst. De wereld om ons heen verandert erg snel. Vooral binnen een productiebedrijf is het soms een uitdaging om mensen bewust te maken van de skills set die we nodig hebben over 3-5 jaar. We hebben te maken met meer automatisering en minder fysiek werk. Dit vergt ook een andere way of working. Vandaar dat ik mij wilde verdiepen in dit onderwerp. Om zo ‘future proof’ te worden.

Mijn collega gaf het volgende antwoord:
Een van de belangrijkste tips die ik uit het boek ‘TED Talks: the official TED Guide to Public Speaking’ heb gehaald is de 18-minuten regel: probeer je verhaal in te korten en vertel alleen de informatie waar het publiek ook echt iets aan heeft. Klinkt logisch, maar je wil toch snel te veel vertellen.

Daarnaast was de tip om je te houden aan de ‘storytelling arc’ heel nuttig. Door het verhaal wat je wil gaan vertellen uit te schrijven en zo op te bouwen als in bijvoorbeeld een boek, kun je de rode draad in de gaten blijven houden en zo ook een duidelijk verhaal aan anderen overbrengen.

Wat ik zelf merkte in de voorbereiding voor een presentatie, was dat ik bewuster werd van het verhaal wat de luisteraars zouden oppikken. Hierdoor heb ik de presentatie ingekort en overzichtelijker kunnen maken, wat ervoor zorgde dat ik me beter voorbereid voelde en het makkelijker werd om er echt ‘mijn verhaal’ van te maken. Een goede presentatie zit ‘m tenslotte ook in de voorbereiding.

Een ander talent schreef:
Ik zie in heel veel technische organisaties dat leidinggeven ‘erbij’ wordt gedaan. Op een gegeven moment kan de beste Mechanical Engineer niet meer doorgroeien qua salaris, en omdat hij of zij het meeste weet van de producten en technieken, dan ineens leidinggevende van het team wordt. Vooral het feit dat je als persoon interesse in het gedrag van mensen moet hebben om energie van leidinggeven te krijgen, vond ik een eye-opener. Het effect in mijn organisatie is dat een aantal leidinggevenden hebben aangegeven toch een andere functie te willen bekleden. Daarmee is dit een goede interventie geweest om de juiste medewerkers op de juiste plek te krijgen.

3. Welke netwerkbijeenkomsten, seminars e.d. heb je de afgelopen maanden bezocht en op welke kijk je met plezier terug?

 

Een van de young professionals schreef:
Ik ben recent bij het Fan Lab geweest inzake het thema ‘onboarding’. Het was heel leuk en actief! Ik heb er veel inspiratie opgedaan om met een onboardingsproces aan de slag te gaan.

Een andere reactie:
Ik heb een abonnement op PW de Gids en ik volg ook 2x per jaar een congres. De congressen die ik gevolgd heb was o.a. de masterclass ‘Poortwachter privacy proof’. Daarnaast ga ik in september een congres bijwonen over de wet arbeidsmarkt in balans (Wab).

Daarnaast werk ik samen met een advocatenkantoor, Kennedy van der Laan. Zij organiseren ook regelmatig seminars die ik bijwoon. Door het bijwonen van congressen vindt er naar mijn idee veel kennisdeling plaats. Als beginnende HR-professional heb ik hier behoefte aan. Ik vind het belangrijk om af en toe kunnen sparren met mensen uit het vakgebied. Het is ook altijd goed dat je uit de dagelijkse business gehaald wordt en weer even gaat nadenken over nieuwe methodieken die je binnen HR en je werkzaamheden kan toepassen. Ik leer hier altijd veel van.

Ik vond de masterclass van Paul ter Wal (Poortwachter Privacy Proof) erg sterk. Paul ter Wal is zeker een gastspreker die je een keer zou moeten uitnodigen. Ik ben er zelf ook over na aan het denken om hem uit te nodigen tijdens een meeting met de shiftmanagers. Paul heeft namelijk een sterke eigen visie op verzuim en het vergroten van de verantwoordelijkheid van medewerkers.

Het antwoord van mijn collega:
In mei bezocht ik GX Connect; één van de grootste marketingevenementen van Nederland. Met focus op het thema ‘personaliseer en innoveer’ deelden verschillende gastsprekers technologische ontwikkelingen uit de marketingwereld tijdens kennis-, inspiratie- en praktijksessies. Daarnaast was er aandacht voor marketingcases van bedrijven waaronder T-Mobile, ANWB en YoungCapital. Uit de sessies werd duidelijk dat ook in de HR-wereld steeds meer mogelijk is, en kwamen voorbeelden aan bod van AI-gedreven personalisatie binnen HR. Heel inspirerend.  Je kunt hier meer over lezen in deze blog.

Een van de talenten gaf de onderstaande reactie:
Het internet staat vol met artikelen en interviews over bedrijven die het huidige beoordelingsproces op de schop gooien en daarin het ‘nieuwe beoordelen’ implementeren. Ik was wel benieuwd naar wat dat dan precies inhoudt en ben naar het seminar geweest van ‘het nieuwe beoordelen’ van Jacco van den Berg. Hij gaf op een aantal vlakken wel wat nieuwe inzichten, maar je kan het naar mijn mening nog niet het ‘nieuwe beoordelen’ noemen. Nog steeds is er sprake van een proces van doelen stellen, bijsturen en beoordelen. Het is echter minder gestructureerd en bestaat uit verschillende ongeplande feedbackgesprekken.

Het vervolg

Dit zijn alvast een aantal reacties van de millennials die bereid zijn geweest om een kijkje te geven in hun interessegebied. In augustus volgt er een volgende blog. In verband met vakantie ontvang ik van de andere young talents later in de maand nog input. Fijne vakantie en tot later in het vervolg op deze serie.

0 reactie(s) op “#1 Voor en door millennials: inspirerende HR boeken en evenementen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.