10 best gelezen HR blogs sinds 2006

13/02/2017 Leestijd: 6 minuten

Het Expand weblog begon in 2006, middenin de blog ‘boom’ en met het idee meer in gesprek te raken met onze doelgroep. Inmiddels lukt dat en inmiddels hebben we onder andere:

Ieder jaar stellen we ons de vraag: welke categorieën moeten blijven, welke blogs worden goed gelezen, welke content voegt de meeste waarde toe? Om hier keuzes in te maken kijken we naar het aantal bezoeken, bezoeksduur, reacties etc. Hieronder treft u een van de lijstjes waar we ieder jaar naar kijken, de blogs die het best bezocht werden:

 1. Mintzberg organisatiestructuren / modellen

Een overzichtelijke samenvatting van de Mintzberg configuraties, veel gebruikt in studies en – waarschijnlijk – nog regelmatig bezocht door professionals die vanuit een abstract perspectief naar hun organisatie willen kijken.

Wilt u uw Mintzberg kennis weer verfrissen? Klik dan hier!

 1. De 7 eigenschappen van effectief leiderschap

Covey heeft voor mij als professional veel betekent en het is daarom erg leuk om te zien dat zijn boek nog steeds erg goed gelezen wordt. In deze blog wordt het boek samengevat en wordt onder andere besproken waarom de Nederlandse vertaling van de titel eigenlijk niet passend is.

Coveys 7 eigenschappen voor zeer effectieve professionals.

 1. Het model van Dave Ulrich / boekbespreking Human resource champions

In een tijd waarin nieuwe HR termen als Agile HR, scrum, HR Analytics je om de oren vliegen, blijft Ulrichs model overeind als een basis voor hoe de HR afdeling er uit moet zien.

Kennis over Ulrich opfrissen? Hier een samenvatting van Human Resource Champions

 1. Organisatiemodellen als basis voor een ontwikkelplan

Organisatiemodellen werken als een bril om naar je organisatie te kijken, maar worden ze gebruikt als basis voor concrete plannen?

Lees verder in organisatiemodellen als basis voor een ontwikkelplan

 1. HR model: 9 grid talentontwikkeling

Dit artikel werd geschreven als een experiment, hoe het zou werken om in een blog een voorstel te doen voor een HR model. Erg leuk om te zien hoe dit nu een van onze best gelezen blogs is geworden.

Zoekt u een basis voor talentontwikkeling? Lees hier verder.

 1. 7 tips voor het vinden van een nieuwe baan

Nu de economie aantrekt trekt dit artikel juist meer bezoekers dan eerst. We verwachtten juist andersom, maar waarschijnlijk is de dynamiek dat meer mensen nu de overstap durven maken dan tijdens de crisisperiode.

Bent u op zoek, of benieuwd wat uw sollicitant moet doen? Lees dan verder!

 1. Wat ‘doet’ een manager precies? Waarom hebben we managers?

We zien steeds meer zelfsturende teams, zeker binnen de IT, waar scrum en agile de ‘way to go’ is. Daarom wordt het tijd om de rol van manager eens goed te bestuderen. Hebben we managers nodig – en waarom?

Lees waarom management óók een specialisatie is.

 1. 12 vragen die elke supervisor of manager zeer regelmatig zou moeten stellen

“Het is de taak van alle supervisor- en managementfuncties om het evenwicht tussen de ondernemingsbehoeften en de werknemersverwachtingen te bereiken, o.a. aan de hand van HRM processen, systemen, methodes en instrumenten.

Maar wat zijn de werknemersverwachtingen? Wat leeft er bij hen? Wat stoort hen? Wat motiveert hen?”

Lees hier alle 12 vragen

 1. Schrijf na een afwijzing altijd een bedankbriefje – Beating the odds

Carole was een van onze actiefste bloggers, tot ze een nieuwe baan vond. De titel laat al raden hoe dit gebeurde, een tipje van de sluier: de directeur die haar aannam herinnerde zich het briefje anderhalf jaar later nog.

Lees hoe Carole een baan vond na het sturen van een bedankbriefje

 1. Waarom is teamwork belangrijk? En positiviteit ook?

“Juist in tijden van economische recessie en verminderde omzet, is samenwerken cruciaal om te overleven. Samenwerken, elkaar scherp houden, inspireren en het bij elkaar aanwakkeren van creativiteit, zijn belangrijke succesfactoren.”

Meer over het belang van teamwork en positiviteit

Boekbesprekingen en modellen doen het goed, evenals sollicitatie en vacature-gerelateerde blogs. Het is giswerk, maar mogelijk scoren de modellen en reviews goed omdat deze minder tijdgevoelig zijn dan de updates van het arbeidsrecht, comp&ben afspraken etc. Een reden om ook overzichten per categorie te maken.

We hebben ook overzichten van de best gelezen C&B, arbeidsrecht en recruitment artikelen, zou je één van deze willen zien? Laat het ons weten in de comments!

Hou je van lijstjes? Lees bijvoorbeeld ook de  blog Populairste HR vacatures 2e helft 2016.

1 reactie op “10 best gelezen HR blogs sinds 2006”
 1. 27-10-2021 om 09:52 - Josefien schreef:

  Goeie lijst met blogs. Behandelen erg belangrijke topics!

  groetjes
  Josefien

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.