10 vragen die je aan een recruiter kunt stellen

18/07/2018 Leestijd: 4 minuten

Een sollicitatiegesprek is een belangrijk en spannend moment. Waar je voor het opstellen van een cv of het schrijven van een sollicitatiebrief ruim de tijd hebt, hangt het bij een gesprek af van het moment. Je moet je op dat moment bewijzen. Er zijn dan ook weinig mensen die zich verheugen op een sollicitatiegesprek. Toch kun je misschien meer van tevoren doen dan je denkt. In deze blog delen wij daarom een aantal vragen die je aan de recruiter kunt stellen. Zo helpen wij je alvast een eindje op weg!

1. Welke kwaliteiten heb je nodig om succesvol te zijn in deze positie?

Met deze vraag creëer je een mogelijkheid voor jezelf om de werkgever ervan te overtuigen dat jij over deze kwaliteiten beschikt. Doe dit niet door enkel de kwaliteit te benoemen, maar deze ook toe te lichten door middel van een voorbeeld waarin dit tot uiting komt. Vertel bijvoorbeeld over een relevante taak in je vorige baan die je met succes hebt volbracht.

2. Hoe ziet een typische dag voor iemand in deze positie eruit?

Naast het feit dat je hier waarschijnlijk gewoon nieuwsgierig naar bent, voorkomt het ook misverstanden over de inhoud van de baan. Door deze vraag te stellen krijg je een goed beeld van wat er dagelijks van je wordt verwacht door de werkgever.

3. Waarom is deze functie vrijgekomen?

Er zijn vaak twee redenen voor het vrijkomen van een functie. Namelijk dat er iemand is vertrokken of dat er versterking nodig is. Is er iemand vertrokken? Dan is het goed om te weten waarom diegene weg is gegaan. Dit kan iets onschuldigs zijn zoals een verhuizing maar ook vanwege het grote aantal overuren of onrealistische doelen van de werkgever. Kom er achter wat het bedrijf nodig heeft en bedenk welke bijdrage jij hieraan kunt leveren.

4. Wat zijn aankomende jaren de grootste kansen voor dit bedrijf?

Ben je heel ambitieus? Dan is dit een belangrijke vraag om te stellen. Een bedrijf dat een grote groei doormaakt, heeft vaak meer te bieden wat betreft carrièrekansen dan een stagnerend bedrijf. Daarnaast kun je zo ook een beetje achterhalen wat de visie van het bedrijf is. Bedenk goed of de toekomst van het bedrijf aansluit bij jouw wensen en doelen.

5. Wat vind je het leukste aan werken bij dit bedrijf?

Het is altijd goed om de motivatie van een werknemer van het bedrijf te horen. Naast dat je de bedrijfscultuur hierdoor leert kennen, kun je hier ook op inspelen met jouw motivatie. Interviewers vinden het daarnaast ook vaak leuk om een persoonlijke vraag te krijgen.

6. Wat zijn de meest aangename en de minst aangename aspecten van deze positie?

Door deze vraag te stellen krijg je een duidelijk en eerlijk beeld van de functie. Hier kun je vervolgens weer op inspelen door te laten zien dat je ook de mogelijk minder leuke klussen goed aan kan.

7. Op welke manier worden mijn prestaties gemeten en beoordeeld?

Met deze vraag laat je zien dat je openstaat voor feedback, gemotiveerd bent en graag je doelen wilt bereiken. Je zal worden gezien als iemand die vastberaden en betrouwbaar is.

8. Welke trainingsmogelijkheden bieden jullie aan?

Hiermee laat je ook zien dat je graag wilt groeien en duidelijke doelen voor ogen hebt. Zelfontwikkeling vinden de meeste werkgevers belangrijk en ze zullen je vraag kunnen waarderen. Daarnaast is het natuurlijk ook fijn om te weten welke trainingsmogelijkheden er zijn binnen het bedrijf.

9. Is het mogelijk om een dag mee te werken?

Met deze vraag zet je eigenlijk al een voet binnen het bedrijf. Je laat hiermee zien dat je geïnteresseerd bent maar ook goed wilt uitzoeken of de functie echt bij je past. Je bent bereid om je vrije tijd op te geven om te kijken of er een match is.

10. Wat zijn de volgende stappen in de sollicitatieprocedure?

Tot slot is het aan het einde van het gesprek goed om deze vraag te stellen. Het is fijn om te weten waar je aan toe bent en wat je kunt verwachten. Niemand heeft zin om weken te wachten op een belletje. Vraag daarom wanneer er een eventueel volgende gesprek is of wanneer je iets te horen krijgt.

Hopelijk hebben wij je met deze tien vragen een stukje dichterbij die droombaan weten te helpen. Ga jij de vragen toepassen in jouw sollicitatiegesprek?

Dit artikel is geschreven door Bas Klein Geltink van Sollicitego

0 reactie(s) op “10 vragen die je aan een recruiter kunt stellen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.