100% jezelf zijn en laten zien is pure kracht

15/12/2015 Leestijd: 3 minuten

Calimero staat bekend om zijn beteuterde uitspraak: “Zij zijn groot en ik is klein, en da’s niet eerlijk, o nee!”. Wanneer een partij (persoon, organisatie, land) het gevoel heeft, door zijn kleine omvang ten opzichte van een andere partij, niet serieus te worden genomen, dan wordt dit wel ook wel het Calimero-effect of een Calimero-complex genoemd.

Ik kreeg op een eerder blog over feminisme de volgende reactie: “Vrouwen & HR-professionals moeten niet zo piepen en gewoon hun werk gaan doen…”. Oké, dit moet me echt van het hart:

Kwetsbaarheid is onderdeel van persoonlijk leiderschap.

Dat mensen die met de kwetsbaarheid van een ander geconfronteerd worden dit nog steeds afdoen als “gepiep”, “slachtoffergedrag” en je een zacht eitje vinden als je eerlijk toegeeft dat je iets lastig of moeilijk vind (of gevonden hebt) vind ik jammer. In kwetsbaarheid schuilt namelijk een grote kracht, een verbindingskracht waarmee je bruggen kunt bouwen.

Piep wel, want dan ben je bewust onbekwaam en kom je eerlijk uit voor je gevoel en pas dan kun je er wat aan doen. Wat je tegenhoudt, wordt het alleen maar groter, het is als een strandbal die je onder water wilt houden, kost zoveel energie, zo zonde! Wees 100% jezelf, heerlijk imperfect en ga maar eens fijn piepen en zwelgen, dan ben je 100% eerlijk naar jezelf, pas daarna kun je er ook wat aan doen.

De Young Professional moet kunnen rijpen

Vooral de young professional neigt ernaar zichzelf en situaties te overschatten, denkt alles te weten, in alles mee te moeten kunnen en is meestal ook nog een enorme perfectionist, een killer combinatie! Vul dit aan met een omgeving waar niemand zich kwetsbaar opstelt en hop: Nieuwe perspectieven blijven uit! Zo blijven ze “hun best doen” en “meedoen” terwijl ze intern worstelen met hun rolopvatting, verwachting en onzekerheid.

Visieontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling zijn een rijpingsproces waar je de tijd voor moet nemen en krijgen. De ego-valkuil is dat men zichzelf die tijd meestal niet gunt als er te vroeg een beroep op ze word gedaan. Men houdt zich groot en zo de illusie in stand dat alles wel goed gaat, een goede leidinggevende grijpt hier in natuurlijk.

Kwetsbaarheid is een assertiviteitsvoorwaarde om jezelf te kunnen en mogen laten zien. Het durven vragen wat je nodig hebt, dit te weten, op tijd, op welke manier, etc. De dialoog opstarten over wat je bezighoudt en waar je mee worstelt, is een teken van kracht en reflectie. Vooral de Young Professional zou veel hebben aan een omgeving waarin iedereen 100% zichzelf mag zijn en waarbij ze hun vallen & opstaan in veiligheid kunnen laten zien… Welk haantje krijgen we te zien in haantjesgedrag?

Grappig, ik zocht een metafoor en moest gelijk mijn eigen beeld bijstellen van een goudhaantje. Dit is namelijk heel klein, prachtig en heel kwetsbaar vogeltje. Pas je niet aan het haantjesgedrag aan, maar blijf je eigen goudhaantje! Klein maar fijn, prachtig in je eigen kleurenpracht en kwetsbaar, niet bedreigend, maar zo allemachtig prachtig dat je als vanzelf gezag krijgt omdat je durft te blijven wie jij bent.. When you know better, you do better ~ Maya Angelou

Hartelijke groet, Selma

0 reactie(s) op “100% jezelf zijn en laten zien is pure kracht”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.