2,3 miljard werknemers

19/11/2007 Leestijd: 2 minuten

Heeft u wel eens nagedacht over de impact die 2,3 miljard werknemers hebben op de wereldeconomie? Is het eigenlijk te bevatten? Nee. Steeds meer Indiërs en Chinezen werken voor of in Europa. We outsourcen onder andere IT taken, terwijl China en India bedrijven overnemen in Europa. De arbeidsmarkten van India en China worden opener, meer Westerse bedrijven willen daar zetten bedrijven op in het Oosten en andersom.

Een uitdaging voor de wereldeconomie

Een van de redenen, misschien de belangrijkste, dat Europa zijn enorme voorsprong heeft weten te behouden de afgelopen decennia is dat Europa steeds een grote voorsprong in kennis had. Maar nu India en China op dit gebied een inhaalslag zijn begonnen, wordt het voor steeds meer Indiërs en Chinezen mogelijk om internationaal de arbeidsmarkt op te gaan.

2,3 miljard werknemers (een miljard in India  en 1.3 miljard in China). Een enorme uitdaging voor bedrijven, voor de hele wereldeconomie. De uitdaging is enerzijds om de concurrentie aan te kunnen gaan: genoeg en efficiënt genoeg produceren en dus de productiviteit en het kennisniveau blijven verhogen. En anderzijds bezig zijn met outsourcen, letten op de continuïteit van de organisatie en dus afwegen of India of China niet het goedkopere alternatief is waar het management op wacht en dat de organisatie in een betere concurrentiepositie kan plaatsen.

Wat betekent dit voor ons?

En er is een breuklijn tussen deze twee punten. Want meer outsourcen betekent minder werk en minder ontwikkeling hier. En meer werk in China en India. Dus kan de ontwikkeling hier verder stagneren. Tenzij we gebieden vinden/blijven gebruiken waar we een flinke voorsprong hebben en ons hier op blijven toeleggen.

Een interessant probleem waarover in de komende jaren veel economen en andere denkers hun aandacht aan zullen schenken. Maar wat betekent dit voor ons? Wat gaat HCM doen met deze ontwikkeling? Gaan we inderdaad outsourcen? Of gooien we ons beleid om en gaan we meer aandacht besteden aan het ontwikkelen van ons eigen personeel? Hoe staat u hier tegenover?

0 reactie(s) op “2,3 miljard werknemers”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.