De reacties op het eerste artikel van deze serie waren heel positief. Mooi om te horen dat young professionals geïnspireerd raken door de feedback en tips van leeftijdsgenoten. Dit keer heb ik weer een aantal andere jonge professionals gevraagd om vragen te beantwoorden over hun baan in HR en waar ze inspiratie en motivatie uithalen. Hopelijk geeft onderstaande blog ook weer stof tot nadenken.
1. Welk(e) boek(en) over het HR vak heb je de afgelopen tijd gelezen en welke ervan zou je een ander adviseren?
Een van de jonge HR professionals schreef:
Ik start meestal in een boek, om ‘m vervolgens weer aan de kant te leggen. Zelden kan ik de tijd vinden om een boek gedisciplineerd uit te lezen binnen een schappelijke tijd. Vanuit het werk heb ik er een van een collega gekregen die goed aansluit op de materie die ik op het werk moet behandelen: ‘Ziek zijn, maak er werk van’ van Marleen Teunis. Het gaat over een effectieve behandeling van verzuim zodat uiteindelijk het verzuimcijfer laag wordt/blijft.
Zelf zou ik ‘Introductiebeleid’ van Joost Ardts adviseren aan collega’s omdat het een praktisch werkbaar boek is om introductiebeleid, of de socialisatie van nieuwe medewerkers zoals Joost het noemt, vorm te geven. Ik heb het tijdens mijn afstudeerstage grondig gebruikt en het leverde me veel credits en een contract voor implementatie op bij de werkgever waar ik nu nog steeds werkzaam ben.
Daarnaast heb ik laatst, vanwege een vraag van een klant van ons, nog eens gebladerd door het boek ‘Strategic Human Resource Management: A Balanced Approach’ van Boselie, omdat ik op zoek was naar de manier om van een organisatiestrategie naar een HR-strategie en HR practices te komen. Echter blok ik hier dan twee uur voor op het werk, maar je hebt echt meer tijd nodig om de theorie en gedachtegang weer tot je te nemen. De presentaties uit de lessen op de universiteit zouden me wellicht beter hebben geholpen om het bedrijf met praktische handvatten te adviseren. Echter blijft het boek een goede basis van de stof!
Een ander talent schreef het volgende:
Omdat er inmiddels veel informatie op het internet staat haal ik de meeste informatie vooral daar vandaan. Vandaar dat het ook lang geleden is (tijdens mijn studie) dat ik echt een boek over HR heb gelezen. Wat ik eerder doe is blogs over HR lezen via bijvoorbeeld LinkedIn. Via het werk krijgen we vanuit uitzendorganisaties vaak ook trendpepers die ik doorlees. Hier staan ook de laatste ontwikkelingen omtrent HR in.
Een van mijn collega’s schreef:
Het boek ‘Verkopen als tweede beroep’ van Werner Hoenders is één van de boeken die mij de afgelopen tijd is bijgebleven. Het boek geeft inzicht in het verkoopproces en richt zich met name op professionals voor wie verkopen een ‘onderdeel van’ is (en dus niet de hoofdzaak). Het boek legt op een toegankelijke manier uit welke stappen er bij het verkoopproces komen kijken en met name welke vragen je moet durven en kunnen stellen om tot een overeenkomst te komen. Hoewel het geen ‘puur’ HR boek is, geeft het boek toch interessante inzichten die ook in het HR werkveld toegepast kunnen worden.
Een andere collega vertelde:
Ik heb het boek met titel ‘Talent centraal’ van Karin Manuel en Ali Bouali, met plezier gelezen omdat talent gericht werken iets is waar ik en ook Expand achter staan (lees een review over Talent centraal). Het boek is handig als je bijvoorbeeld coach bent en meer wil weten over talentgericht werken, maar ook als je leidinggevende bent en meer talentgericht wil gaan werken in je organisatie. Je krijgt vooral een idee over wat het precies inhoudt, hoe het werkt en wat de voordelen er van zijn. Ook geeft het je vast de eerste ideeën omtrent talentmanagement om actie beginnen te ondernemen. Daarnaast is het ook een handige inspiratiebron voor als je zelf graag meer talentgericht wil werken.
2.Welke tips en/of adviezen heb je hieruit gehaald en toegepast in je werk en wat was daarvan het effect?
Een van de millennials schreef het volgende:
Wat betreft het boek ‘Ziek zijn, maak er werk van’ heb ik nog niet zoveel adviezen concreet uitgevoerd. Ik wil graag eerst de gehele gedachtegang begrijpen en daarvoor moet ik hem eerst helemaal uitlezen. Wel geeft het boek mij inzicht, in de eerste twee hoofdstukken, over een wereld die voor mij nieuw is en je op school niet leert; die van verzuimmanagement. Het is een complex proces waar verschillende stakeholders bij betrokken zijn. In praktijk zie ik die verschillende stakeholders terug met ieder hun eigen agenda en doel. Vaak gaat het in de praktijk om ‘ziek of niet ziek’, terwijl het proces leidend is en aandacht voor de medewerker centraal zou moeten staan.
Een ander talent gaf het volgende antwoord:
Uit het boek ‘Verkopen als tweede beroep’ springt vooral de ‘FOPEN’ techniek springt eruit. De FOPEN techniek is een manier om vragen te stellen volgens een bepaalde volgorde; focus, omgevings-, pijn-, effect- en nutvragen. Door het gebruik van FOPEN leg je de link tussen het bedrijf, het probleem (en waar de pijn zit), het effect van de pijn en het nut van een oplossing.
Een van mijn collega’s schreef:
Het boek ‘Talent centraal’ was voor mij echt een inspiratie om nog meer na te gaan denken over waar nou mijn talenten liggen. Momenteel zitten er nog wat gaten tussen mijn werk, opleiding en waar ik goed in ben. Ik ben er ondertussen ook wel achter dat het lastiger is dan je denkt om volledig bewust te zijn van wat je goed kan en wat je leuk vindt. In het boek vind je een aantal vragen die je helpen om jouw talenten te ontdekken. Deze heb ik beantwoord en hebben mij alvast een richting gegeven. Momenteel probeer ik de puzzelstukjes nog bij elkaar te leggen. Want dat is misschien wel heel typerend voor ons als millennials: we willen heel graag werk doen waar we gelukkig van worden, meer dan dat onze voorgaande generaties dat hadden. Maar een groot deel van ons weet volgens mij helemaal niet zo goed waar ze nou echt gelukkig van worden.
3. Welke netwerkbijeenkomsten, seminars e.d. heb je de afgelopen maanden bezocht en op welke kijk je met plezier terug?
Een van de young professionals gaf de onderstaande reactie:
Twee maanden geleden heb ik een seminar bijgewoond van VLC & Partners die ‘Verdien uw investeringen in uw verzuimbeleid dubbel terug’ heette. Dit was een inspirerend seminar die mij ook het speelveld van wetgeving duidelijker maakte in het verzuimmanagement. Ik ging met een collega als eerste. Daarna zijn meer collega’s geweest en wellicht wordt de seminar nu op locatie bij ons aan alle verzuimmedewerkers gegeven. Slapende dienstverbanden zijn een interessant item waarbij wetgeving en ziekte samen komen. Door samen met een ervaren collega te gaan en hem vragen te kunnen stellen tijdens en na de seminar heb ik hier veel aan gehad.
Een ander talent zei:
Afgelopen maanden heb ik voornamelijk bijeenkomsten over wijzigingen in de CAO (Metalektro heeft nogal een grote impact gehad) bezocht, en daarnaast over de nieuwe WAB. Dit waren een aantal interessante bijeenkomsten aangezien er veel impact is geweest (en komt) op het HR veld. Welke wijzigingen gaan er allemaal plaatsvinden en hoe gaan we hiermee om? Ik vond dit zware onderwerpen en heb het ook even een plaats moeten geven. Zeker binnen onze organisatie. We hebben namelijk te maken met allerlei soorten contracten’: oproep, vast, tijdelijk, inhuur, zzp… Voor iedere groep is er weer een andere wijziging. Komende maanden zal ik hier nog meer bijeenkomsten over bijwonen waarbij hopelijk alles door zal worden genomen.
Een van mijn collega’s gaf het onderstaande antwoord:
Ik ben samen met 2 collega’s bij de Carerix Roadshow geweest, een partner evenement van het bedrijf dat onze ATS levert. Hierbij lag de nadruk voornamelijk op recruitment; het ging over de huidige staat van recruitment en toekomstige ontwikkelingen. Door middel van breakout sessies, waar je jezelf voor kon inschrijven, kon je je eigen programma samenstellen. De sessies waren van hoog niveau en het hele evenement was prima geregeld.
Een ander jong talent schreef:
Ik ben naar twee bijeenkomsten geweest: het event van Carerix en de bloggerborrel van Expand. Op beide kijk ik met veel plezier terug. Van het Carerix event is mij vooral een meisje van mijn leeftijd bijgebleven die één van de presentaties gaf die ik bijwoonde. Zij is zelfstandig recruiter en heeft voornamelijk veel opdrachten in de zorgsector. Ze gaf een presentatie over de ‘candidate journey’ en hoe je die zo perfect mogelijk kon maken. Wat me heel erg aansprak was haar creativiteit en zelfstandigheid. Ze is veel bezig met filmpjes en afbeeldingen maken om de juiste kandidaat aan te trekken. Dat werkte heel verfrissend op mij. Het heeft mij ook geïnspireerd om bij Expand meer te gaan doen met visuele ondersteuning.
Het bloggerevent vond ik daarnaast super leuk omdat ik eigenlijk nog niet veel wist van bloggen. Het idee leek me wel leuk, om een keer een blog te schrijven, maar ik had niet gedacht dat er zoveel mogelijk was. Ik vind het stiekem ook wel leuker dan ik had verwacht. Het event was voor de bloggers bij Expand en had het onderwerp “bloggen als een pro”. Ik denk dat bloggen over je werkveld echt een goede manier om jezelf meer te verdiepen in onderwerpen en tegelijkertijd ook jezelf op de kaart te zetten.
Wat zijn evenementen en/of boeken die jou geïnspireerd hebben de afgelopen tijd? Deel ze hieronder om meer mensen te inspireren.
Geef een reactie