2016: het jaar van de aap of de app?

18/02/2016 Leestijd: 2 minuten

HR: shake out!

Het is dit jaar het Chinese jaar van de Aap: een aap heeft veel energie en daarom worden er veel verrassende wendingen in 2016 verwacht. Ik kan bijna niet wachten. Deze energie stimuleert ook innovatie en vernieuwing. Zo werd in het vorige jaar van de aap Facebook gelanceerd (alweer 12 jaar gelden). Daarop verder mijmerend in mijn gedachtenstoel: zou dit ook voor HR kunnen gelden? De laatste “omwenteling” is de drastische inperking van de HR formatie bij veel bedrijven, ondanks dat HR zich verrassend genoeg business partner is gaan noemen. We zien dat het gemiddeld aantal medewerker per HR fte toeneemt. Dit heeft meer te maken met de genoemde shake out, dan met de vernieuwingen in en van de HR-processen. Nee, echte vernieuwing op ons vakgebied blijft uit of heb ik het mis? Ik laat me graag overtuigen!

Voor aap zonder app…

Waar ik een jaar of 5 geleden Google “de Nieuwe Guru” heb genoemd in mijn reeks over connectiviteit, zo zijn apps de nieuwe HR technologie “to be implemented now”. Waarom nu dan ineens? In mijn ogen heeft het vak een boost nodig. Om ons heen zoeft de techniek maar door en door en wij hebben het nog over een handboek Personeel, of een competentiecatalogus, of een salarisstrook, of een verlofkaart (echt, ik kom ze dagelijks nog tegen…). Zo staan we als HR eigenlijk voor aap zonder app…We blijven steken in onze aangeleerde kunstjes. Zeker, er zijn portals voor medewerkers waar ze hun adressen kunnen aanpassen of hun strook inkijken of downloaden. En er worden 360 graden feedbacks gehouden. Toch is dit in mijn ogen nog behoorlijk fragmentarisch. Waar blijft de noodzakelijke portfolio benadering? Wanneer wordt een gesprekscyclus nu eens echt een gestructureerd instrument voor sturing en ontwikkeling? En hoe lang gaan we nog nat bij Kantonrechters omdat er geen “dossier” is? Hoe organiseren we permanente feedback?

Geniale HR-app?

In het blog van Chris Stapper van 11 januari 2016 doet hij een oproep: wat zou een geniale HR-app zijn? Daar is heel veel op gereageerd. Dat geeft aan dat het leeft bij onze (schrijvende) vakgenoten. Neemt niet weg dat er volgens mij een heel gat zit tussen de behoefte en de daadwerkelijke invulling. Laten we daar nu eens met elkaar over spreken en het voortouw nemen: welke HR pijn kunnen we verzachten? Waar maakt een app het leven van het HRM nu echt makkelijker? En dan bedoel ik HRM zoals dit door management EN HR wordt gehanteerd. Want: een app wordt pas geniaal als hij wordt gebruikt…..

0 reactie(s) op “2016: het jaar van de aap of de app?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.