2017: het jaar van de positief werkende mens

20/12/2016 Leestijd: 4 minuten

Het zal misschien aan mij liggen maar ik zie een kentering in de blogs, van technisch meer en meer naar de mens. En dat wordt tijd. Er komt weer ruimte om mensen te proberen te binden aan het bedrijf, zo is mijn indruk zoals overigens altijd als een crisis ten einde raakt.

Wordt 2017 het jaar van de positief werkende mens?

Raymond van Hensbergen met zijn stuk ‘Chagrijn is fijn’, Luc Janssens met zijn ‘12 vragen die elke manager regelmatig zou moeten stellen’ en Carola Spruit met ‘de dag dat ik besloot ontslag te nemen’. Top. Raymond neemt de chagrijnige mens serieus want die kan weleens gelijk hebben, Luc spoort de manager aan dat met 12 vragen te doen en Carola doet iets wat heel veel medewerkers zouden willen omdat ze het echt zat zijn.

Zomaar een rondje over de kerstmarkt in ons dorp geeft precies aan waar we moeite mee hebben.

  • De eerste werd belaagd door steeds meer vrijwilligers. De ene helft vanwege ontslag en omdat het UWV dat zo goed vond, de andere helft omdat ze wisten dat in de zorg mensen nu toch echt meer aandacht nodig hadden. En zij deden steeds meer het leuke werk.
  • De tweede had net ontslag gekregen. Door een ‘knappe’ juridische constructie met verschil tussen BV, panden en dat soort dingen was er van een transitievergoeding geen sprake. Erg zuur met meer dan 35 jaar dienstverband. Nog wel even doorwerken een paar maandjes want het werk moet af. Door vermindering van WW rechten en verlating van AOW leeftijd (bedrijven ontslaan bij voorkeur oudere medewerkers en de politiek reageert adequaat door steeds de AOW datum te verleggen) was deze persoon diep somber over de toekomst.
  • Daarna nog een aantal die aangaven als ze de Staatsloterij of de Postcodeloterij zouden winnen ze triomfantelijk ontslag zouden nemen met een zucht van verlichting.
  • De laatste was het echt zat, hij ging nu echt tegen stemmen! De politiek had afgedaan. We krijgen het slechter en slechter. Van onderwerp veranderd bleek dat hij net een nieuwe auto had gekocht, 3 maanden per jaar op vakantie ging met zijn nieuwe caravan en hij had een appartement gekocht???

Op dat laatste gemoed reageerde DE KWIS afgelopen zaterdag op een prima wijze. Het ging over het verschil tussen feiten en meningen. De feiten waren allemaal positief: nog nooit zo goed gehad, meer huizen verkocht, minder criminaliteit dan ooit, minder armoede… noem maar op. De meningen echter waren allemaal negatief: vluchtelingen probleem, durf niet op straat, kan geen huis kopen, ze korten pensioenen… noem maar op. Het terugkijken waard.

Die valkuil, waar het rijk het ook echt naar gemaakt heeft door in hoge mate onbetrouwbaar zijn zoals gebrek aan sociale huurwoningen, de aanpak in Groningen voor wat betreft schadeafhandeling van de aardbevingen, de wijze van aanpak van vluchtelingen, de dreiging van pensioenkortingen, de hoge eigen bijdrage zorgverzekering, het gedoe rond zzp’ers etc., dreigt ook voor de bedrijven.
Eenmaal een negatief stempel, dan moet je wel heel hard werken om het vertrouwen terug te winnen. In een bedrijf hoor je je thuis te voelen, daar hoor je met trots over te vertellen, daar is vertrouwen dat ze je niet zomaar laten vallen, daar ben je bereid om extra hard te werken als het slechter gaat, daar vertrouw je erop dat na een net ontslag (omdat het niet anders kon) je weer als eerste aan de beurt bent om terug te keren als het beter gaat, daar denk je mee over vernieuwingen, daar voel je je niet bedreigd door vrijwilligers, daar vecht je voor.

Dus wat mij betreft in 2017 geen verhalen meer over demotie, transitievergoeding, dossiervorming, communicatiestijlen, talentmanagement, HR analytics, Big data, beoordelingssystemen, juridische dichttimmering, payrollen, HRM processen, systemen, methodes, instrumenten en noem maar op. In plaats daarvan meer blogs als die van Raymond, Luc en Carola, gericht op de mens.

Bij mijn beste wensen voor het nieuwe jaar hoop ik dat 2017 het jaar wordt dat alle bedrijven, dankzij onafhankelijk opererende HR afdelingen, de mens weer opnieuw centraal stelt met als doelstelling om eind 2017, tijdens de kerstmarkt, positieve verhalen te horen van mensen die het uitstekend naar de zin hebben op het werk want ze werken bij een bedrijf waar ze trots op zijn.

0 reactie(s) op “2017: het jaar van de positief werkende mens”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *