2017 wordt het jaar van…

12/01/2017 Leestijd: 3 minuten

Deze kerstvakantie belandde ik op een verloren moment op een pagina over Chinese astrologie. 2017 wordt het jaar van de haan. Hanen zijn scherpzinnig, georganiseerd, hebben hoge ambities en grote veerkracht. Ze kunnen echter ook verwaand en bazig zijn. Hanen hebben meer motivatie dan de andere dieren in de Chinese dierenriem, zijn hardwerkende multitalenten.

Hanen vind je in beroepen als politicus, restaurant eigenaar, kunstenaar, acteur, financieel adviseur, accountant, journalist, tandarts en chirurg.

Wat kan ik als coach met deze informatie? In een aantal lopende coachingstrajecten speelt de vraag ‘ik wil iets anders in mijn werk, maar waar liggen mijn kansen?’. Volgens deskundigen groeit dit jaar de vraag naar gespecialiseerde vakmensen: metselaars, timmermannen, hoveniers, ICT’ers, docenten, accountants. Maar wat als je daar nu net geen kennis en ervaring in hebt? Je laten leiden door de Chinese astrologie? Moet het roer helemaal om?

2017 wordt het jaar van

Plaatje dankzij deze uitlegpagina over de Chinese Horoscoop.

Bij mensen die zich beraden op een nieuwe loopbaanstap begin ik altijd met de vragen:

  • Wat vind je belangrijk in je werk, wat wil je er graag in terug zien?
  • Waar word je blij van, waar krijg je energie van?
  • Wat gaat je makkelijk af, waar krijg je complimenten over?

De eerste vraag leidt tot een lijstje van werkwaarden, bijvoorbeeld samenwerken, afwisseling, flexibiliteit en waardering. Deze waarden helpen bij het scannen van vacatures, maar ook bij het voeren van netwerkgesprekken. Het geeft inzicht in wat belangrijk wordt gevonden in het werk en de organisatie.
De daaropvolgende vragen gaan over talenten die mensen bezitten. Iedereen heeft zo zijn eigen unieke talenten. Veel mensen vinden het lastig om hun talenten te benoemen, ze beschouwen ze als vanzelfsprekend.. En er wordt ook nog wel eens vergeten dat het bij een talent er niet alleen om gaat dat je ergens goed in bent, belangrijk is vooral ook dat je er blij van wordt en energie van krijgt.

Met de antwoorden op deze vragen kunnen volgende stappen gezet worden. Het cv kan meer toegespitst worden op de werkwaarden en talenten, vacatures kunnen makkelijker gescand worden, netwerkgesprekken worden effectiever. Ook kunnen de antwoorden leiden tot een wens voor het volgen van een opleiding om de kansen op de arbeidsmarkt te verhogen. Mijn ervaring is dat de opleiding die gekozen wordt, vaak in het verlengde van de aanwezige talenten ligt. En natuurlijk zijn er ook mensen die echt een andere weg inslaan, die zich omscholen.

Voor mij als coach is iedere stap die wordt gezet, hoe klein ook, een stap vooruit. Er is beweging, voor mij een van de energiegevers in mijn vak.
Daarom wordt voor mij 2017 het jaar van al die mensen die – al dan niet via coaching – de stap durven te zetten die nodig is om met – meer – plezier aan het werk te gaan. Die energie krijgen van wat ze doen, die weten dat ze talenten hebben en die tot hun recht mogen komen. Het maakt niet uit of je een haan, een paard, of een rat bent, jij bent uniek met de talenten die je hebt.

Naschrift
Natuurlijk heb ik ook mijn eigen dierenteken gecheckt, ik ben een schaap. Ik zou het liefst in een team werken (klopt, maar kan ook heel goed alleen), kan niet zonder baas (klopt niet, al 12 jaar een gelukkige zelfstandige) en passende beroepen zijn leraar, bloemist, muzikant, kinderarts, redacteur ……

0 reactie(s) op “2017 wordt het jaar van…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.