23kg en de concurrentiepositie

21/07/2007 Leestijd: 3 minuten

Volgens een uitspraak van de Hoge Raad mogen werknemers niet meer dan 23 kilo tillen. Deze grens is nog niet wettelijk vastgelegd, maar werknemers kunnen al wel aansprakelijk worden gesteld als zij hun werknemers meer dan 23 kilo laten tillen.

Inmiddels zijn er over dit onderwerp verschillende nieuwsartikelen langs gekomen, maar de kritiek blijft redelijk beperkt.

Een bericht op nu.nl* bevat het  volgende interessante stuk:

Risico’s

Het arrest is gebaseerd op de uit Amerika afkomstige NIOSH-formule. Deze formule wordt gebruikt om te kunnen beoordelen of bepaalde tilsituaties risico’s met zich meebrengen voor de veiligheid en gezondheid van de werknemers. Een berekening met deze formule toont aan dat een tilnorm van 23 kilo geldt.

Met deze uitspraak stelt de Hoge Raad vast dat er dus wel degelijk een gezondheidskundige, wetenschappelijk verantwoorde tilnorm bestaat.

Impact

De impact van het arrest van de Hoge Raad is groot, omdat in Nederland naar schatting zo’n 2,6 miljoen werknemers regelmatig zonder hulpstukken meer tillen dan 23 kilo. ”

Een mooie, kritische post op hrlog van Albert Desaunois meldt ook de nodige kritiek.

Mijn mening

De impact is enorm. Zoals al wordt gesteld op nu.nl: 2.6 miljoen mensen weten zich nu beschermd door dit arrest. Maar diezelfde 2.6 miljoen mensen moeten nu misschien wel tweemaal zo vaak lopen om hetzelfde werk te verzetten. En dat kost hun baas ook geld. Nog meer motivatie om te outsourcen. Maar eigenlijk draait ook dat om de vraag heen:

Willen deze mensen wel beschermd worden door dit arrest?

Ik kan me namelijk goed voorstellen dat de werknemers die hun werk nu niet meer mogen doen als ze gewend zijn, hier flink van kunnen balen. Natuurlijk is het fijn om minder zwaar werk te doen, maar weegt dit op tegen langere dagen, misschien minder loon (ze worden duurder als ze minder werk verzetten) en een baas die twijfelt of hij niet liever zoveel mogelijk werk naar goedkopere landen verplaatst?

In Nederland proberen we ons zo erg in te bouwen in regeltjes, dat er uiteindelijk geen ruimte meer over blijft. Natuurlijk moet je voorkomen dat werknemers zo hard moeten werken dat ze na een aantal jaar niet meer kunnen werken. Maar moet dat door een dergelijk maximum? Kan er geen flexibele afspraak worden gemaakt, die bedrijven en vooral werknemers veel meer ruimte laat in het maken van afspraken? Met flexibiliteit, zoals ook bij werktijden met de nieuwe wet, wordt veel meer bereikt. Namelijk dat werknemers geen regeltjes worden opgedrongen die hen beperken in wat zij willen doen. En zo zijn we ook in staat een sterkere concurrentiepositie te houden.

Uw mening

Maar misschien overdrijf ik. Ligt de zaak meer genuanceerd, of het probleem ergens anders. Want natuurlijk is het ergonomisch verantwoord. de NIOSH formule is niet gebaseerd op lucht. Wat denkt u? Heeft de hoge raad gelijk? Moeten we onze werknemers goed beschermen door ook deze tilnorm (wettelijk) vast te leggen?

* De link werkt helaas niet meer en is verwijderd door de redactie per 2-5-2016

0 reactie(s) op “23kg en de concurrentiepositie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.