5 trends in Leren & Ontwikkelen

26/06/2018 Leestijd: 4 minuten

5 trends in Leren & Ontwikkelen

Begin dit jaar bezocht ik de Learning Technologies in Londen; één van de grootste Europese beurzen op het gebied van Learning & Development. Een paar maanden later kijk ik nog eens terug op mijn ervaringen toen en reflecteer ik op de belangrijkste trends die ik momenteel zie op het gebied van Leren & Ontwikkelen.

Chatbots: it’s like training a puppy

Menig seminar in Londen ging over chatbots. De bekendste chatbot is wel Siri van Apple, die je helpt bij allerlei vragen. Ondertussen zijn er steeds meer tools op de markt waarmee je je eigen gespecialiseerde chatbot kunt maken, bijvoorbeeld voor onboarding van nieuwe medewerkers. Je nieuwe collega wordt wegwijs gemaakt in je organisatie en kan al zijn vragen stellen aan de chatbot. Grootste uitdaging is momenteel nog het vullen van de chatbot met de juiste informatie. De chatbot leert namelijk van elke vraag die gesteld wordt. Dat kost tijd of zoals Donald Taylor zei ‘Training a bot, is like training a puppy’. En juist in die trainingsfase is het zaak om niet af te haken, omdat de chatbot nog niet alle vragen kan beantwoorden. Ook in Nederland zie ik regelmatig artikelen over chatbots. In de praktijk worden ze meer ingezet door klantenservices dan voor leren, maar ik geloof wel dat ze potentieel bieden voor onboarding en leren in de praktijk.

Virtual Reality: a total body experience

Eigenlijk is VR al jaren een trend waar veel over gesproken wordt, maar nog maar mondjesmaat in praktijk gebracht wordt. We zijn nu echt in de fase van betaalbare toepassingen beland. Het aantal stands met praktische demo’s was in Londen overweldigend. Mening beursbezoeker heeft een VR-bril opgezet tijdens de Learning Technologies. De ervaring die mij het meest bijgebleven is, is de toepassing waarmee ik voor een groot publiek een presentatie kon geven. Ik kreeg feedback op o.a. oogcontact en spreekvolume, maar de meeste indruk maakte het feit dat ik precies dezelfde spanning in mijn lichaam voelde als die keren dat ik live voor een grote groep stond. Als we willen dat VR echt leereffect gaat hebben, zijn dat de applicaties die we nodig hebben. Applicaties die niet alleen een virtueel beeld tonen, maar die ook totale lichaamservaring bieden om verandering in gang te zetten.

Games: Kennis Crush

Binnen de e-learning leveranciers is er nog steeds veel aandacht voor de inzet van spelelementen. Er zijn steeds meer tools die kant-en-klare spellen bieden, waar je zelf eenvoudig en betaalbaar je leercontent aan toevoegt. De game hoeft daarbij niet eens aan te sluiten bij de dagelijkse praktijk. Het spelelement zorgt ervoor dat mensen meer willen leren om zo verder te komen in het spel. Een soort Candy Crush met kennis in plaats van snoepjes. Deze ontwikkeling bekijk ik wat dubbel. Ik geloof echt dat een spelelement motiveert en uitnodigt om actief aan de slag te gaan. Aan de andere kant twijfel ik of de kennis wel voldoende blijft hangen, als het spel zelf de motivator is. Het vraagt in ieder geval om een goed uitgedachte didactische mix van spelvorm en inhoud.

Big Data & Intelligente Algoritmes

Tijdens de koffiepauze raakte ik bij een gesprek betrokken over Big Data met een Amerikaanse expert. Zij wist te vertellen dat er nu al algoritmes zijn die in korte tijd zelf een online training kunnen maken van bijvoorbeeld de Wikipedia-site. Die opmerking zette me wel aan het denken. Hoe lang kan ik dit werk nog doen of wordt het nu al overgenomen door een computer?
Als ik echter kijk hoeveel erbij komt kijken om een succesvolle online training te maken en hoeveel werkt dat nog kost, zelfs met specialistische tools. Dan denk ik toch dat het nog wel even duurt voordat we met een druk op de knop een online training kunnen maken voor een specifieke doelgroep met het effectief leerrendement. Voorlopig maak ik me niet echt zorgen over dit ‘intelligente algoritme’, maar ik geloof wel dat er steeds meer snelle oplossingen voor eenvoudige leervormen gaan komen.

Block Chain: betrouwbare certificaten

Een term die ik de laatste tijd veel tegen kom, is blockchain. Deze term kennen we in verband met digicoins zoals Bitcoin, maar ook op het gebied van leren is het een interessante ontwikkeling. Met blockchain technologie kan je de kennis en ervaring van iemand betrouwbaar vastleggen in blokjes. Je krijgt dan een digitale infrastructuur van gecertificeerde kennisblokjes. Er zijn al een aantal partijen die hier stappen inzetten. Blockcerts is zo’n digitale wallet app voor op je iPhone, waarin je certificaten krijgt van opleidingsinstellingen die je kunt gebruiken bij sollicitaties. Ik ben heel benieuwd hoe snel dit zich verder gaat ontwikkelen, want we zijn echt wel toe aan een digitale opvolger van de papieren diploma’s.

 

0 reactie(s) op “5 trends in Leren & Ontwikkelen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.