8 Tips: zonder haast op tijd bij je sollicitatiegesprek

15/12/2015 Leestijd: 3 minuten

Herken je het slechte gevoel als je te laat komt op een sollicitatiegesprek? Voel jij ook jouw stressniveau stijgen op het moment dat je een race tegen de klok aan het maken bent? Daardoor fouten maakt of dingen vergeet?

Als je dit herkent dan zal je zeker door onderstaande tips veel minder haast ervaren bij het op tijd komen op je sollicitatiegesprek.

Op tijd bij je sollicitatiegesprek

De oorzaak van haast
Misschien heb je het gezegde wel eens gehoord: “Haast je als je tijd hebt, dan heb je tijd als je haast hebt.” Maar hoe doe je dat dan? Haast treedt het vaakst op bij afspraken die op een afgesproken tijd plaatsvinden. Bijvoorbeeld voor de tandarts, bij een klant, een rechtszitting, een vergadering of een sollicitatiegesprek.

Haast wordt veroorzaakt door jouw bewustzijn van de voordelen van op tijd komen.
Dit bewust zijn, veroorzaakt het haastgevoel omdat je:

 • respect wil tonen voor de tijd van een ander
 • graag nog even rustig rond wil kijken of voorbereiden als je wat te vroeg bent
 • jezelf nog even kan fatsoeneren na je reis
 • dan kalmer over komt in tegen stelling tot hijgend en met een rood bezweet hoofd te arriveren

De oplossing tegen haast
Als je het afgesproken tijdstip van je sollicitatiegesprek wilt halen is een goede voorbereiding vooraf het belangrijkste. Hier wat tips.

 • Vooraf de route bekijken die je moet rijden, bijvoorbeeld via Google Maps. Hetzelfde geldt voor het openbaar vervoer. Dat kan via de website van 9292.nl of de mobile app “Persoonlijke OV-reisplanner” gebruiken.
 • Kijk of er actuele wegwerkzaamheden en omleidingen zijn via www.vananaarbeter.nl
 • Tel een veiligheidsmarge op bij je reistijd afhankelijk van of het tijdstip filegevoelig is
 • Stel alvast je navigatie in op het adres van je bestemming
 • Verzamel ruim van te voren al je benodigde spullen om mee te nemen, zoals diploma’s getuigschriften eventueel afstudeer of stageverslagen
 • Controleer of je voldoende brandstof hebt of dat je OV-kaart voldoende saldo bevat
 • Vertrek op het geplande tijdstip en vergeet niet de tijd als gevolg van je geconcentreerdheid bij de andere bezigheden waar je net midden in zit. Een mogelijkheid is om een post-it op je beeldscherm te plakken, of nog beter een alarm van je horloge, wekker of mobiele telefoon te zetten.
 • Houd rekening met de grootste valkuil die bij iedereen op de loer ligt. Het veel te positief inschatten van je reis- en voorbereidingstijd.

Dreig je toch nog te laat te komen, door externe factoren waar jij niets aan kan doen, zoals stukken met je auto, een ongeluk of blaadjes op de rails? Meld dan zo snel mogelijk bij je afspraak dat het iets later wordt, in plaats van de ander in het ongewisse te laten. Hiervoor noteer je natuurlijk vooraf het telefoonnummer in je agenda.

En zoals mijn moeder vroeger altijd zei “Haastige spoed is zelden goed”, ik wens je een goede reis en succes bij je eerst volgende sollicitatiegesprek.

0 reactie(s) op “8 Tips: zonder haast op tijd bij je sollicitatiegesprek”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.