9 Nuttige tips om een Burn-Out te bevorderen!

15/02/2013 Leestijd: 3 minuten

Er is een aantoonbaar verband tussen HR en de prestaties van de organisatie. Als inleiding op dit blog, een korte samenvatting van het gedachtengoed van Jaap Paauwe, Hoogleraar Organisatie & Personeel aan de Universiteit van Tilburg.

Uit Nederlands onderzoek blijkt dat organisaties tot 16 à 17% meer winst behalen wanneer zij hun aansturing verbeteren en aanpassingen verrichten in HRM.  Het gebruik van high performance work systems levert een return of investment op van  4,6 punt verhoging terwijl het verloop daalt met 4,4 procent. Paauwe ziet HR in breder verband: ‘In combinatie met en ingebed in authentiek leiderschap en de bedrijfscultuur’. In die cultuur is  vertrouwen een sleutelbegrip.

Leidt een verbeterde welzijnsbeleving en vertrouwen ook de prestaties van medewerkers?

In een ‘review’-studie van de universiteit van Tilburg werd welzijn onderscheiden in drie dimensies:

 1. geluk c.q. tevredenheid over je werk; 
 2. de relatie (contacten met collega’s); en 
 3. gezondheid. 

Het blijkt dat door de inzet van high performance work systems de prestatie stijgt. Ook de welzijnsdimensies geluk en relatie van de medewerkers nemen toe. Echter, de dimensie gezondheid neemt af.

Op korte termijn is het dus succesvol om met weinig mensen veel werk te doen. Om de effectiviteit en efficiëntie te verbeteren. Waarbij medewerkers uitmuntende prestaties leveren en zij als team ‘in een flow’ te zitten en steeds meer werk verzetten. Op de gezondheidsdimensie is er een grens aan deze prestaties. Het voortdurend pieken vergt zijn tol. Paauwe constateert dat op de lange termijn high performance work systems mee kunnen werken in het ontstaan van een Burn-out. Bij chronisch hard werken ontstaat uitputting.

Gezondheid in organisaties

Op gezondheidsvlak hebben organisaties nog altijd werk te verrichten. Niet uitsluitend in een goede verzuimbegeleiding. Ook preventief. Met aandacht voor vitaliteit. Én het inzicht dat de boog niet altijd gespannen kan zijn. Ieder groot afgerond project of iedere drukke periode kan gevierd worden. Ook letterlijk, de teugels even laten vieren. Zodat er tijd is om te ontspannen. En er ruimte ontstaat voor herstel, even rustiger te mogen werken. Hierdoor komen medewerkers op kracht. En kunnen zij er daarna weer tegenaan.

Organisatiebrede bewustwording

Dit inzicht in ‘teugels laten vieren’ valt niet te ondervangen met een goed HR-beleid. Het vraagt een organisatiebrede bewustwording. Die zich uit in kleine zaken. Omdat iedereen het beste leert van fouten, hierbij als voorbeeld en ter ‘leringhe ende vermaeck’ enkele nuttige tips over hoe het niet moet. Deze tips dragen geheid bij aan een burn-out bij medewerkers.

 • Accepteer als leidinggevende onmogelijke opdrachten en delegeer problemen naar je medewerkers.
 • Neem beslissingen op het laatste moment en overval er je mensen mee. Kom er daarna 3 keer op terug.
 • Laat voorwaardenscheppende zaken achterwege.
 • Zorg ervoor dat je onbereikbaar of in vergadering bent en begeleid medewerkers niet bij lastige klussen.
 • Luister niet naar je medewerkers.
 • Beoordeel nauwelijks en bereid functioneringsgesprekken e.d. niet voor.
 • Spreek nooit je waardering uit.
 • Stuur mensen niet aan, zeg uitsluitend als het je tegenvalt.
 • Roddel.

En last but not least: laat medewerkers hard aan een project werken en haal hen er kort voor de succesvolle afronding af waardoor anderen met de eer mogen strijken.

0 reactie(s) op “9 Nuttige tips om een Burn-Out te bevorderen!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.