A day at the office

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

“De aandeelhouders schreeuwen om actie”. Met dat bericht wordt de HR afdeling geïnformeerd over de grootschalige bezuinigingsronde die binnen 1 week zal plaatsvinden. Binnen deze organisatie tevens marktleider is het crisis. Het moederbedrijf uit Amerika wil concrete en acute actie. En geen plannen, maar het grove snijwerk. Het is ‘serious business’,

De week erop wordt de HR afdeling gevraagd direct in de actiemodus te komen. De namen worden bekend gemaakt van alle medewerker die een demotie of een vaststellingsovereenkomst ontvangen. Naast het feit dat het een behoorlijke lijst is, is er geen sociaal plan, (re)organisatieplan of ontslagprincipe. Er zijn ontzettend veel vragen. Helaas is er geen tijd of motivatie om deze te beantwoorden. Alle papieren moeten in orde worden gemaakt, formules worden berekend, dossier worden gecheckt en de directie van informatie worden voorzien. Aan de slag dus.

Het zijn lange werkdagen, maar uiteindelijk is de grote klus geklaard. De organisatie heeft ervoor gekozen om de medewerkers direct te confronteren met de (re)organisatieplannen en daarna individueel te mede te delen welke consequenties dat met zich meebrengt. Er zullen medewerkers nog dezelfde dag vrijgesteld worden van werkzaamheden en met een regeling onder hun arm naar huis worden gestuurd.

Omdat er heel veel medewerkers met zeer veel plezier bij deze organisatie hebben gewerkt en de werkgever tot op heden ook nog tevreden waren over de resultaten die deze medewerkers waren neergezet, komt de klap behoorlijk aan. Met pijn in hun hart zien leidinggevende hun medewerkers verslagen, verdrietig en soms ook woedend vertrekken. Niet alleen de medewerkers hebben nazorg nodig, maar ook de leidinggevenden.

Uiteindelijke resultaat: de klus is geklaard. Tevreden wordt er terug gekeken naar het verlopen proces. Het percentage vertrekkende medewerkers is behaald. Het bestuur is tevreden en hopelijk de aandeelhouders ook.

Over 5 weken is de HR afdeling aan de beurt.

0 reactie(s) op “A day at the office”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *