Aantal HR vacatures stijgt snel(?)

26/05/2016 Leestijd: 3 minuten

Eind april kwam HR Praktijk met een item: De vraag naar deze HR functies schiet omhoog. Voor ons als W&S partij voor HR professionals natuurlijk interessant nieuws, maar zeker ook voor het hele Nederlandse HR vakgebied. HR Praktijk noemt bijvoorbeeld ook de toenemende vraag naar HR Analytics kennis – die trend is absoluut ook herkenbaar, hoewel we deze week nog een blog publiceerden dat de HR Analytics kennis in Nederland helaas sterk achterloopt. In deze blog willen we wat dieper ingaan op het aantal HR vacatures en de staat van de arbeidsmarkt op dit moment.

Recordaantal vacatures: 160.000+

Op Recruitmentmatters houdt Marc Drees de ontwikkelingen van het aantal vacatures bij (via jobfeed). Voor april kon er een recordaantal vacatures (sinds 2008) worden weggeschreven met ruim 160.000 vacatures.
Lees vooral ook Marc zijn bespreking van de grotendeels onveranderde werkloosheid op dit moment, ondanks het ongekend hoge aantal vacatures. Hij vraagt zich onder andere af hoe het komt dat de werkloosheid niet daalt naarmate het aantal vacatures groeit – en wat dit kan betekenen voor een eventuele volgende recessie.

CBS en werkloosheid

Het CBS meldt onder andere dat het aantal uitkeringen met een kwart gedaald is vergeleken met een jaar geleden, dat de werkloosheid onder jonge mannen stijgt en dat het aantal lopende uitkeringen met name onder jongeren daalt.

Volkskrant

De Volkskrant kopt ook dat het aantal banen toeneemt (hun link naar het desbetreffende CBS artikel werkt helaas niet meer) en verwacht dat als gevolg daarvan bijvoorbeeld technici meer kunnen vragen voor hun diensten.

Expand observaties

Op veel kleinere schaal houden wij onder andere bij hoe vaak onze verschillende typen vacatures worden bekeken. In januari bleek dat bij ons ook de (Senior) HR Adviseurs en HR Business Partners het meest bekeken werden, mooi in lijn met het eerder genoemde artikel van HR Praktijk. De afgelopen maanden lijken we juist zeer veel vraag te krijgen naar Recruiters, met daartegenover relatief weinig bezoek op die vacatures, wat een teken zou kunnen zijn dat Recruiters op dit moment zeer veel gevraagd zijn.

Google trends

In Google trends kunnen we terugvinden hoe vaak er op bepaalde termen wordt gezocht, we hebben er hieronder enkele uitgelicht. Lastig in Google searches is dat zowel een Recruiter als een HR Professional een functietitel als zoekopdracht in Google zou kunnen geven.

Stijgt de vraag naar HR vacatures snel? Google trends geeft een ander signaal: vooral HR Managers worden veel gezocht

Meer vraag naar HR professionals?

Zoals vaker genoemd wordt daalt het aantal HR vacatures dat gerelateerd is aan administratieve zaken, terwijl de functies gerelateerd aan changemanagement, leadership, HR Analytics en duurzame inzetbaarheid stijgen. Het aantal vacatures in relatie tot de werkloosheid houden wij ook met interesse in de gaten.

0 reactie(s) op “Aantal HR vacatures stijgt snel(?)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.