Aantal managers neemt af, bureaucratie niet

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Het beroep van manager of leidinggevende wordt minder populair. Volgens het CBS is het aantal mensen dat deze beroepen uitoefent tussen 2000 en 2005 drastisch gedaald. Het aantal managers (WO) met 24%, het aantal leidinggevenden (HBO) met 34% en bedrijfshoofden (MBO) met 32%! De inhoudelijke (adviseurs) functies groeien in aantal, organisatiedeskundige (WO) met 62% en organisatie-adviseur (HBO) met 37%. Indrukwekkende cijfers, hieruit valt te concluderen dat de focus verschuift van begeleidend naar kennis-inhoudelijk werk.
Met dank aan het CBS en een artikel* in de intermediair.

In dit artikel wordt deze trend uitgelegd. De kenniseconomie maakt het mogelijk dat er minder managers nodig zijn. Via ICT toepassingen en internet is informatie te verspreiden waardoor medewerkers zelf in staat zijn advies te geven en daar de verantwoording voor te nemen. “De krapte op de arbeidsmarkt versterkt dit proces:  ‘mensen willen meer vrijheid. Ze nemen elf wel de leiding over hun carrière en nemen ook graag zelf de verantwoordelijkheid”, aldus het artikel.
Dat er nog klachten zijn over managers die het de vakman onmogelijk maken verklaart het artikel door de bureaucratie.

Voornoemd artikel is zeker de moeite om te lezen. En hou de gedachte vast: bureaucratie perkt professionals in in hun werk. Vindt u het zelf ook veel prettiger om naar eigen inzicht te kunnen handelen, zonder daar documentatie voor in te vullen? Wie heeft er geen ervaring met vertraging die veroorzaakt wordt door een vergeten procedure? Soms zijn deze procedures zeker zinvol, soms zijn ze in de organisatie geslopen, maar al enige tijd overbodig.

Als generatie Y persoon en met het oog op de toekomst volg ik deze ontwikkelingen op de voet. Dat het aantal managers afneemt en het aantal kenniswerkers toeneemt, zie ik als een goed teken. Met de term ‘generatie Y’ karakteriseer je jezelf tegenwoordig als iemand die lak heeft aan regels (zolang er geen goede reden voor is). En dat lijkt me een goed wapen in de strijd tegen bureaucratie, eerst moet erkent worden welke regels overbodig zijn en vervolgens moeten deze worden vereenvoudigd of geschrapt. En dat is geen probleem – zo lang een andere zin uit het artikel toepasbaar blijft “je moet mensen gezamenlijk verantwoording laten nemen”. En dat is precies wat ik al generatie Y persoon prettig vind en graag terug wil zien in een organisatie en in een functie. Eigen verantwoordelijkheid en de vrijheid om naar eigen inzicht te handelen!

* Deze link werkt niet meer per 17-8-2015m red.
Lees eventueel ook “Wat ‘doet’ een managers precies? Waarom hebben we managers?

0 reactie(s) op “Aantal managers neemt af, bureaucratie niet”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.