Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt wel op prijs gesteld!

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Afgelopen zaterdag bladerde ik onder het genot van een kopje koffie de zaterdagskrant weer eens op mijn gemak door (lekker old school). Uiteraard kregen de personeelsadvertenties weer al mijn aandacht. Nu viel mijn oog ineens weer op dat akelige zinnertje dat vaak onder een advertentie staat: “acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld”. Toen dacht ik, ook in deze krappe arbeidsmarkt tijd? Is er geen enkel bedrijf blij met een telefoontje van een recruiter dat hij een goede kandidaat op het oog hebt voor die bewuste vacature?

Natuurlijk besef ik dat als je als bedrijf in een mooie personeelsadvertentie investeert dat je wilt afwachten of jezelf de kandidaat uit de markt kunt halen. Maar doe je jezelf in deze krappe arbeidsmarkt dan niet tekort? Want die kandidaten die op de advertentie reageren hebben zelf in de regel meerdere procedures lopen. Dus het risico dat ze uiteindelijk voor een ander kiezen is groot. Geld uitgegeven, 4-6 weken verloren en een woeste lijnmanager want de vacature is nog steeds niet ingevuld. Dat kan toch ook anders.

Neem nu bijvoorbeeld Delta Lloyd. Het blue star systeem voor recruiters vind ik subliem. Delta Lloyd geeft namelijk zelf aan op welke functies acquisitie gewenst is. Als je een CV aanlevert die aan de criteria voldoet en het leidt tot een gesprek dan mag je 250 euro factureren. Neemt Delta Lloyd de kandidaat aan dan krijg je afhankelijk van één of twee sterren, 5000 of resp. 10.000 euro. Kortom de hele markt zoekt mee, het wervingsvolume neemt toe en de kans dat de vacature snel kunt invullen daarmee ook.

Acquisitie kan dus best lonen. Mits je op voorhand de spelregels en de te verdienen fees duidelijk communiceert. Dus beste HRM’ers ik roep u op. Als u een personeeladvertentie gaat plaatsen, kijk dan eens scherp naar dat akelige zinnetje onderaan de print. Jaag de recruiters niet weg, maar daag ze nu eens uit om goede kandidaten aan te dragen. Volgens mij verdien je de mogelijke extra kosten altijd terug. Ik ben benieuwd.

0 reactie(s) op “Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt wel op prijs gesteld!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.