Actief gebruik social networks

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Talloze berichten verschijnen er over social networks. Het is een nieuwe manier van werven. Het is ook persoonlijk netwerken: de goede mensen kennen, ze gemakkelijk onthouden, feliciteren met hun verjaardag en op tijd een berichtje achterlaten.

Talloze berichten, nogmaals, zou ik verder kunnen aanhalen. Maar ik wil er één punt uitlichten. Waar het om draait. Het toevoegen van andere netwerkers. Het in gesprek raken en het ‘vriendjes worden’. Want dat is natuurlijk het uiteindelijke doel: uitbreiding van het netwerk. Mensen die u ‘irl’ (In Real Life) heeft leren kennen voegt u toe: dat is een begin. Maar dan komt het moeilijke, mensen die u nog niet ‘irl’ heeft gezien en die toch interessant zijn.

Internet is een laagdrempelig medium. Een mail is zo verstuurd en de persoon die u moet hebben is zo bereikt. Maar zakelijk ligt contact gevoeliger. Wellicht wilt u een employer brand en/of een personal brand uitdragen. Dan is het belangrijk om kandidaten helder en open te benaderen. En het is erg belangrijk om in gesprek te gaan, te communiceren. Contacten die, zonder ooit gesproken te zijn, in uw contactenlijst staan, zijn nummers en nog geen contacten.

Om contact te maken dient er een gesprek te komen, helder en gericht, waaruit duidelijk wordt:

  • Wie u bent
  • Eventueel Wie/wat uw bedrijf is
  • Wat jullie voor elkaar kunnen betekenen

Een simpel voorbeeld deed zich voor toen ik lid werd van Xing. Binnen 10 minuten kreeg ik een uitnodiging om iemands netwerkcontact te worden. Een parafrasering van de tekst:

“Hallo Chris, leuk dat je lid bent geworden van Xing. Laten we vast contact leggen met het oog op de toekomst”
(in mijn profiel stond dat ik 4e jaars student was)

Ik heb in een kort berichtje gereageerd en zo weet ik dat de beste man bij bedrijf X werkt, dat ze daar mogelijk een afstudeerder nodig hebben en dat er per dan en dan iemand kan beginnen. Altijd fijn.

En zo simpel is het, of mag het zijn. Open en heldere communicatie wordt altijd gewaardeerd. Voorkom in ieder geval als een spammer over te komen en benader mensen persoonlijk, helder en gericht. En zolang u aan deze voorwaarden voldoet: schroom dan vooral niet om een contact te leggen, wie weet wie er allemaal nog van pas komt.

En als u dit advies ter harte hebt genomen: voeg me dan vooral toe, ik ben vindbaar op Xing en LinkedIn .;)

0 reactie(s) op “Actief gebruik social networks”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.