Alice & Afhankelijkheid – HR zoals Alice in Wonderland?

15/12/2013 Leestijd: 3 minuten

Imagine een wereld als Wonderland, waar niets is wat het lijkt. Laat alles wat u denkt te weten achterwege en ga op ontdekkingstocht door het onmogelijke.

De jonge Alice dwaalt rond in haar eigen droom, op zoek naar haar thuis. Maar wat is ‘thuis’ voor een HR-professional? Het creëren van een basis, opgebouwd uit schema’s, modellen, managementboeken en at last mensenkennis? Vele wegen leiden naar Rome, zelfs in Wonderland. Degene die daar het beginpunt markeert is The White Rabbit. Het konijn staat voor tijd, zowel in overvloed als in gebrek.
Op onze weg raken we het konijn kwijt, terwijl we zo hard ons best doen deze juist in het oog te houden. Verdwaald in het bos komen we de grote misleider tegen: de Cheshire Cat. Aan hem de weg vragen is een open deur: alle locaties en richtingen zijn mogelijk.

 

HR Alice (HR Alice.jpg)

 

Dit kan leiden tot “onthoofde confrontaties” met de Queen of Hearts, of het zorgt voor een non-productieve dag met de Mad Hatter.

Dreigt HR door de crisis een Alice in Wonderland te worden? Alice werd doorgaans al benoemd als afhankelijk van iedereen in plaats van autonoom; ze kende de weg niet in deze nieuwe wereld en iedereen stuurde haar een andere kant op. Ook in deze tijd gebeuren er vaak rare dingen, en het lijkt wel of we steeds minder voorbereid zijn op onze route.

Of men bejegend elkaar vreemd.
Handelt u uit eigen ervaring en inzichten en weet u die te delen zodat mensen u vertrouwen en wijzer worden, of slaat u er een slag naar zoals sommige directies willen en doen (Queen of Hearts). Gaat u ondertussen, in de hoop op betere tijden, theeleuten met de Mad Hatter, of laat u zich misleiden door de Cheshire Cat? Of bent u alleen maar en met regelmaat de stress en het tijdgebrek van de White Rabbit aan het ontwijken?

Hoe het ook zij, in welke situatie u ook zit: dromen mag, maar dromen zijn bedrog (?). Zonder aanpak kunnen het afleiders zijn en leiden ze tot lege handen.
Waar staat u voor, op dit moment?
Komt uw instelling neer op ‘’meten is weten’’, ‘’gissen is missen’’, of zelfs al met ‘’gokken is dokken’’? Stelt u zich afhankelijk op, of als een rots in de branding?

De crisis vraagt om visie.
Uw visie als HR-professional. Ontwikkel in deze crisis tijd een HR-visie, zodat uw organisatie de weg naar huis kan vinden, want dat is volgens mij de meerwaarde van HR in moeilijke tijden.

Voor de best practices verwijs ik u naar de volgende blog over HR-visie: ‘’Blauwbaard’’
Zie Blauwbaard &  Bejegening.(juni 2013)

0 reactie(s) op “Alice & Afhankelijkheid – HR zoals Alice in Wonderland?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.