Alsnog schadevergoeding voor RSI-patient na 14 jaar

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

En ja, weer kwam ik een uitspraak tegen over RSI, wederom een medewerker die schadevergoeding ontvangt van zijn oud-werkgever. In dit geval echter gebeurde er iets opmerkelijks. In eerste instantie won de medewerker. Vervolgens ging de werkgever in hoger beroep en won, en daarop volgend won de medewerker alsnog bij de Hoge Raad.

Een oud-werknemer heeft 14 jaar nadat hij in de WAO terechtkwam wegens RSI-klachten, alsnog schadevergoeding gekregen van zijn toenmalige werkgever.

De man, de heer de Bakker, was 18 jaar lang werkzaam bij een transformatorbedrijf. Hij is in de, slepende, procedure bijgestaan door het FNV.
 
Na een lang juridisch gevecht is de zaak is uiteindelijk geschikt en de heer de Bakker heeft de schadevergoeding inmiddels ontvangen. Vanwege de privacy van de heer de Bakker is de hoogte van de schadevergoeding niet bekendgemaakt.

De Bakker heeft in de 18 jaar dat hij bij het bedrijf werkzaam was zwaar monotoon werk verricht. Hij maakte voortdurend dezelfde beweging met een gestrekte arm. In 1987 kreeg hij voor het eerst klachten aan zijn nek en rug. In 1993 kwam hij in de Ziektewet en weer een jaar later werd hij arbeidsongeschikt verklaard.

De heer de Bakker heeft altijd volgehouden dat zijn klachten veroorzaakt zijn door het werk. In 1996 stelde hij zijn werkgever dan ook aansprakelijk. 4 Jaar later kreeg hij in eerste instantie van de rechter gelijk, maar in het hoger beroep dat zijn werkgever had aangetekend, werd dat teruggedraaid, en verloor de heer de Bakker alsnog.

De Hoge Raad vond op zijn beurt dat de rechter in hoger beroep te gemakkelijk was voorbijgegaan aan de vraag of de RSI-klachten veroorzaakt konden zijn door het werken. Hij bepaalde dat een ander gerechtshof nogmaals naar de zaak moest kijken. Voordat dit tot een uitspraak kwam, kwam er een voorstel tot schikking.
 
De heer de Bakker heeft nog steeds last van klachten, maar is inmiddels wel weer aan de slag, als video-editor.

Ook het Bureau Beroepsziekten van de FNV is blij dat de lange procedure uiteindelijk tot schadevergoeding heeft geleid. Zij vinden het echter wel treurig dat zieke werknemers eindeloos moeten procederen voordat zij schadevergoeding krijgen. Momenteel is het Bureau Beroepsziekten bezig om samen met verzekeraars een pilot op te zetten om te kijken hoe deze juridische lijdensweg kan worden bekort.

0 reactie(s) op “Alsnog schadevergoeding voor RSI-patient na 14 jaar”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *