Amazon biedt werknemers 5000$ om te stoppen

15/12/2015 Leestijd: 3 minuten

Hoe verantwoord je naar je aandeelhouders dat je werknemers 5.000$ wilt bieden om te stoppen met hun werk?

Want dat is wat Jeff Bezos in gang heeft gezet. Vanaf nu krijgen werknemers bij Amazon 1x per jaar een brief – het eerste jaar wordt ze 2000$ geboden om weg te gaan en ieder jaar komt daar 1000$ bij, tot het bedrag op 5000$ blijft staan.

Waarom zou je dat doen? Bezos wil dat mensen écht bij Amazon willen werken. En hij wil dat iedereen, ieder jaar, stilstaat bij wat hij of zij echt wil.

En waarom is dat goed voor de business?

Op deze manier houdt Amazon een werknemerbestand dat gevuld is met mensen die zichzelf er ieder jaar opnieuw van overtuigen dat ze echt graag bij Amazon willen werken. De mensen die dat niet doen, nemen het geld en gaan ergens anders werken. Voor een organisatie waar service zo immens belangrijk is, is dit fantastisch.
De titel van de brief is trouwens “please don’t take this offer”, want Amazon wil echt dat je blijft – ook een goede zet en het geeft een prettig gevoel aan dit concept.

In het beste geval houdt Amazon al haar werknemers – en raakt iedereen enorm gemotiveerd. In het slechtste geval vertrekt een aantal werknemers omdat ze om wat voor reden dan ook niet echt achter hun baan stonden. En ook dan is het een goede deal, want wat zou het kosten als een werknemer meerdere jaren twijfelt en niet lekker in zijn werk zit?

Synergie tussen Amazons arbeidsvoorwaarden?

Wel vraag ik me af hoe deze regel interacteert met hoe je bij Amazon altijd een opleiding kunt volgen in een werkveld waar veel vraag naar is. Of de opleiding voor Amazon relevant is, vindt Bezos niet belangrijk: Amazon kan een carrière voor je zijn, maar dat hoeft niet. Een prachtig voorbeeld van talentmanagement, dat ook veel breder is dan vergelijkbare ideeën in andere organisaties. (zie ook mijn opiniestukje: Iederééns talent moet gemanaget worden)

Meer over de 5000$ regeling en de opleidingen kun je lezen in een brief van Bezos aan zijn aandeelhouders, hierin noemt hij ook Zappos. Zappos biedt net-gestarte werknemers 2000$ om niet in dienst te komen, zo krijgen ze alleen écht gemotiveerde werknemers. Zie hier voor mijn artikel daarover, Zappos doet dit al ruim zes jaar – blijkbaar werkt het fantastisch!

En zo ook Amazon – ik ben erg benieuwd hoe dit concept uit zal werken! Jeff Bezos staat er in ieder geval achter en ik neem aan zijn aandeelhouders ook. Bijzonder idee, niet, dat je winst kunt maken op het betalen van werknemers om weg te gaan?

Volgens mij zijn er in Nederland geen vergelijkbare programma’s, mocht iemand ze kennen, dan hoor ik het graag. Ook ben ik benieuwd naar jullie mening: biedt Amazon hier een bonus voor mensen die toch al weg willen, of halen ze hier flink winst uit door hun werknemers nóg meer te motiveren?

0 reactie(s) op “Amazon biedt werknemers 5000$ om te stoppen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.