Anders over leven: een doeboek voor een vitaler leven

12/11/2019 Leestijd: 3 minuten

Bij Expand werken we vanuit een netwerkgedachte. We matchen niet alleen HR-professionals aan nieuwe uitdagingen, maar delen ook graag kennis en opvattingen over het vakgebied. De ontwikkelingen binnen het HR-werkveld volgen elkaar in dusdanig rap tempo op, dat er altijd ervaringen, nieuwe inzichten en visies gedeeld kunnen worden. Zo lezen we ook regelmatig managementboeken. Business consultant Petra las deze keer het boek ‘Anders over leven’ en geeft daar in deze blog haar mening over. 

Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid zijn hot items in het HR werkveld. Je ziet dat steeds meer organisaties zich hierop toe beginnen te leggen. Aan de andere kant is het ook aan de medewerker zelf om hier (pro)actief mee bezig te zijn. Het boek ‘Anders over leven’ gaat sterk in op je eigen verantwoordelijkheid om vitaal te zijn en te blijven, iets wat mij persoonlijk aanspreekt. Het boek biedt een mooie leidraad op weg naar een vitaler leven. En wie wil dat nou niet?

Je kunt het boek zien als “persoonlijk doeboek” waarvan ik denk dat het vooral millennials en young professionals aan zal spreken. Het boek, geschreven door Annet van Oss, helpt je met het onderzoeken van je eigen vitaliteit aan de hand van vragen waarop je zelf de antwoorden dient te vinden. Alle persoonlijke aspecten worden hierin meegenomen. Aspecten zoals persoonlijke eigenschappen, je manier van slapen, de mate van beweging, voeding, taken die je regelmatig uitvoert, jouw manier van expressie, hoe je je voelt en je beschikbare tijd.

Dagboek van je eigen vitaliteit                                                                                 

Het boek biedt een leidraad om je gedachten te ordenen en uit te vinden hoe het eigenlijk precies met je gaat en hoe tevreden je hiermee bent. Dat kun je natuurlijk ook zonder dit boek bedenken, maar veel mensen staan hier waarschijnlijk niet vaak bij stil. Veel mensen zijn non-stop ‘bezig’ en stellen niet altijd de juiste prioriteiten. Je kunt het boek zien als een soort zelfcoach, een dagboek van je eigen vitaliteit. Elk hoofdstuk begint met een korte uitleg om vervolgens zelf aan de slag te gaan aan de hand van praktische vragen. Je wordt op weg geholpen door diverse voorbeeldantwoorden.

De opbouw

Het leuke aan dit boek is dat het je op een gestructureerde wijze helpt om zaken te noteren voor jezelf, met het doel om je doelen ook echt te gaan bereiken. Een vraag uit het boek die je tot actie zet is bijvoorbeeld: “Wie ga je vragen om je te helpen en wat ga je vandaag precies vragen of doen om ervoor te zorgen dat je hulp krijgt om op tijd te gaan slapen?”. Vragen waar je normaal gesproken misschien niet echt over nadenkt of bij stil staat, maar die wel belangrijk zijn om te weten over jezelf als je vitaal wilt leven.

Voor mij persoonlijk is het boek iets te betuttelend geschreven en ik mis toch wat diepgang. Maar ik waardeer de positieve intentie om het boek als hulpmiddel te gebruiken om vitaler te worden en jezelf verder te ontwikkelen. Het doet me denken aan de populaire bestseller  “999 vragen aan jezelf”, een invulboek waarin je korte persoonlijke vragen kunt beantwoorden.

Conclusie

Het boek is makkelijk leesbaar, mede door de kleurrijke pagina’s, de ondersteunende afbeeldingen en het “Jip en Janneke” taalgebruik. Voor de beste beleving schrijf je op de daartoe bestemde stukken. Verwacht geen ingewikkelde theorieën of modellen; het is een praktisch boek waarvan je de inzichten die je opdoet direct kunt inzetten. De plezierige opzet van het doeboek en het ‘simpele’ taalgebruik nodigen je uit om na te denken over belangrijke zaken in jouw leven.

3 reactie(s) op “Anders over leven: een doeboek voor een vitaler leven”
 1. 13-11-2019 om 10:28 - Corinne schreef:

  Ha Petra,
  Een interessant boek. Voor alle generaties lijkt mij het geven van aandacht aan vitaliteit belangrijk. Goed in balans zijn, voldoende energie hebben, het ervaren van veerkracht en rust in hoofd en lijf maakt dat je beter om kunt gaan met stress en de dynamiek om je heen. In coachgesprekken met professionals merk ik dat het een terugkerend thema is. Veel medewerkers hebben hier handvatten voor nodig. Mooi dat dit boek daarbij kan helpen.

 2. 13-11-2019 om 10:43 - Petra schreef:

  Klopt helemaal, vitaliteit is voor alle generaties van belang!

 3. 20-11-2019 om 14:25 - Roelof schreef:

  Beste Petra,
  Een goede tip om op zoek te gaan naar wat jouw vitaliteit is of kan zijn. De diepgang kan plaats vinden door te onderzoeken waar onze vaste patronen, die de vitaliteit vaak in de weg staan, toch vandaan komen. Om vervolgens te kijken hoe die dan te doorbreken. In een dergelijk situatie goed om, vrijblijvend, met mij (als supervisor/coach) in gesprek te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *