Anoniem solliciteren in het nieuwe jaar

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Het is alweer een tijd geleden dat ik een tweetal artikelen schreef over anoniem solliciteren. In het begin van dit mooie nieuwe jaar wordt de term wederom een aantal keer genoemd en dus is het tijd voor een nieuwe peiling. Wordt anoniem solliciteren echt verplicht? Is het verstandig voor werkgevers om hier op in te springen?

Terugblik

Allereerst een korte terugblik op de afgelopen discussies. In het eerste artikel werd de zin van anoniem solliciteren in twijfel getrokken, in de reacties daarop vroeg men zich af wat het geval zou zijn als het artikel het bij het verkeerde eind had. Mogelijk zou anoniem solliciteren dan meer nut hebben.

Het tweede artikel stelde dat anoniem solliciteren geen goede aanpak is, het probleem wordt ontweken in plaats van aangepakt. Het zou beter zijn om de oorzaak van discriminatie aan te pakken dan om het te ontwijken. De discussie daarna bestond uit twee kampen; het ene kamp vond dat anoniem solliciteren werkte, het andere kamp moest toegeven dat het werkte (volgens het enige, toen uitgevoerde onderzoek), maar trok de reden waarom het werkte in twijfel.

De stand van zaken

Hans de Boer, voorzitter van Taskforce Jeugdwerkloosheid, vindt dat werkgevers de wetgeving voor moeten zijn. “Wat ik niet begrijp is dat werkgevers niet zeggen, dat doen we gewoon”. Werkgevers zouden de wetgeving voor kunnen zijn, als ze nu actie ondernemen. Ondertussen roept de Sociaal Economische Raad (SER) op om meer allochtone jongeren aan te nemen. Nu er een kans is om alles gelijk te trekken moeten we dit doen.

Na een paar maanden observatie hebben veel mensen een mening gevormd of aangepast. En wellicht is het belangrijk om nog eens naar dit onderwerp te kijken. Een methode die er voor zorgt dat mensen op een eerlijkere basis worden aangenomen is op zijn minst interessant.

Persoonlijk ben ik van mening dat anoniem solliciteren werkt, maar dat het concept het eigenlijke probleem vermijd. Dat er onterecht onderscheid wordt gemaakt tussen sollicitanten. Ik kan me vinden in de gedachte dat dit wellicht met de tijd wordt opgelost, maar ik vrees ook dat het probleem erger wordt naar mate het meer ontweken wordt. Ik vind het dus maar de vraag of het gebruik van anoniem solliciteren de manier is om de huidige problemen op te lossen.

Hoe staat u hier tegenover?

0 reactie(s) op “Anoniem solliciteren in het nieuwe jaar”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.