Anoniem solliciteren

15/12/2015 Leestijd: 1 minuten

Gezocht: 0,37% Chinees
De huidige trend is dat de werkvloer een afspiegeling moet zijn van de samenleving. Dus zoveel procent arbeidsgehandicapten, zoveel procent per bevolkingsgroep, enzovoorts. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van het bedrijf en zou het bedrijf helpen beter in te spelen op de markt.

Anoniem solliciteren
Om deze afspiegeling beter te bereiken en discriminatie en vooroordelen te bevechten kunnen werknemers nu anoniem solliciteren. Hierdoor zou de kans dat een werknemer daadwerkelijk een gesprek krijgt groter moeten zijn. Eenmaal in het gesprek kan de sollicitant zich profileren, waardoor de vooroordelen hopelijk wegvallen. Aanname hierbij is natuurlijk dat er van tevoren word geselecteerd op bepaalde eigenschappen (achtergrond) van werknemers. Discriminatie van werknemers moet volgens de PVDA worden beboet (link werkt niet op/per 20-4-2015, red.).

Kritiek
Er is uit veel hoeken kritiek op het anonieme solliciteren. Zo stelt Alard Beck, raadslid van de PVDA dat dit een omgekeerde wereld is. ‘Je moet beginnen met een divers personeelsbeleid’. En lees hier (link gebroken per 29-8-14, red.) bijvoorbeeld een discussie tussen twee van onze zuiderburen, Sven Gatz en Geert Bourgeois.

Werkgevers
Een recenter onderzoek heeft uitgewezen dat werkgevers afkomst helemaal niet belangrijk vinden. Veel belangrijker zijn opleidingsniveau, werkervaring, enkele uiterlijke kenmerken (bijvoorbeeld geen zichtbare piercings) en gedrag tijdens een gesprek. Ook minister Joop Wijn van Economische Zaken vindt het anoniem solliciteren niet nodig (link gebroken per 29-8-2014, red.), bij lage functies zou nauwelijks gelet worden op afkomst.

Afspiegeling
Ondanks dat anoniem solliciteren niet zou werken, blijkt de gemiddelde werkvloer nog geen afspiegeling te zijn van de samenleving. Misschien is Nederland niet afgespiegeld opgeleid? Of is de behoefte van de arbeidsmarkt niet gelijk aan de afspiegeling? Hebben we niet veel meer hoog opgeleiden nodig?

0 reactie(s) op “Anoniem solliciteren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.