Aparte arbeidsvoorwaarden top 3

24/01/2007 Leestijd: 3 minuten

Met de steeds krappere arbeidsmarkt zoeken werkgevers naar betere manieren om hun werknemers te belonen. Want belonen motiveert en zorgt dat de werknemers langer blijven. De laatste tijd wordt er weer gestunt met arbeidsvoorwaarden. Expand stelt een top drie samen van de meest aparte manieren om werknemers te belonen.

Nummer drie: auto’s van de zaak

Op nummer drie staat het ICT bedrijf Fier mensenwerk* dat haar aanstaande werknemers twee auto’s van de zaak belooft. De vraag of dit inderdaad meer werknemers aantrekt is een tweede, maar Fier mensenwerk weet zich in ieder geval te onderscheiden.

Nummer twee: vertrekpremie

Nummer twee is Saxion hogescholen. Zij proberen nieuwe werknemers te werven door hen een vertrekpremie* in het vooruitzicht te stellen. Het idee lijkt te zijn dat de docent in ieder geval een bepaalde tijd blijft, tot hij de premie krijgt. Bijzonder.

En de nummer één? Google!

De nummer een is geen Nederlands bedrijf, maar heeft wel een zeer uitgebreid beloningssysteem en secundaire arbeidsvoorwaarden. De meest opvallende is de mogelijkheid dat elke werknemer ( op het hoofdkantoor in Mountain View in ieder geval) 20% ( 1 werkdag per week) van zijn werktijd mag besteden aan dingen die hij/zij leuk vindt. Dit levert tevreden werknemers op en zo ontstaan er prachtige initiatieven en producten.  De overige voorwaarden zijn overigens ook erg aantrekkelijk. Laten we ze even voor u op een rij zetten:

 • Health care for you and your family, plus on-site physician and dental care at our headquarters in Mountain View, California and our engineering center in Seattle, Washington
 • Vacation days and holidays, and flexible work hours
 • Maternity and parental leave, plus new moms and dads are able to expense up to $500 for take-out meals during the first four weeks that they are home with their new baby
 • Employee referral bonus program
 • Employee assistance services for personal issues, childcare referrals, answers to financial and legal questions
 • Learning opportunities and tuition reimbursement
 • Adoption assistance
 • Google Child Care Center, just five minutes from Google headquarters in Mountain View
 • Back-up child care helps California parents when their regularly scheduled child care falls through
 • Free shuttle service to several San Francisco, East Bay, and South Bay locations
 • Fuel Efficiency Vehicle Incentive Program
 • Employee discounts
 • Onsite dry cleaning, plus a coin-free laundry room in the Mountain View office

Zo ver zullen we in Nederland nooit gaan. Echter valt het wel op dat de voorwaarden van een bedrijf als Google eigenlijk heel simpel zijn en concreet bijdragen aan de productiviteit van de werknemer. De secundaire voorwaarden van de andere bedrijven uit deze lijst  worden meer gebruikt als “stunt”.  Daar kan een groot nadeel aan zitten. De kandidaat kan zich namelijk af gaan vragen waarom een bedrijf moet stunten, is het daar niet leuk om te werken?

Heeft u nog bijzondere secondaire arbeidsvoorwaarden of beloningssystemen gezien? Deel ze dan gerust.

0 reactie(s) op “Aparte arbeidsvoorwaarden top 3”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.