Appels: op zoek naar de basis van leidinggeven

06/06/2017 Leestijd: 4 minuten

Ze deden het al lang samen. Appels plukken. 5 collega’s, vogels van verschillende pluimage. Vraag niet hoe en waar, maar dag in dag uit plukten ze samen 100 appels. Te rijp of te groen door elkaar, maar wel: samen 100 appels per dag plukken.

Marcel was regelmatig ziek op maandag, de schouder van oude Simon was al een tijdje kapot en Miep mopperde dag in, dag uit. Maar wel: samen 100 appels per dag plukken.

En op een dag besloot de baas van de boomgaard om een ‘teamleider appels plukken’ te benoemen. Thea heette ze. Niet van Theo en Thea, maar ze had wel al eerder gewerkt bij een perenplukkerij in de buurt. En appels en peren, dat weet toch iedereen, dat gaat niet samen…

In de dagen voordat Thea zou beginnen was het onrustig bij de appelplukkers. Ze snapten het niet, het ging toch goed, er was toch nooit een onvertogen woord gevallen? En ze plukten samen toch dag in, dag uit, 100 appels? Miep mopperde, Marcel was ook op dinsdag ziek en bij Simon zakte allebei zijn schouders. Maar wel: samen 100 appels per dag plukken.

Appels, op zoek naar de basis van leidinggeven

Thea begon niet goed. Alsof ze wel goed had kunnen beginnen. Ze wilde met iedereen uitgebreid en persoonlijk kennismaken. En een ‘dagje meelopen’, ook met iedereen. En Miep had het al voorspeld: Maar 98 appels geplukt op dag één onder leiding van Thea. En de dag erna 95, daarna 92.

Thea ging zelf mee plukken. Daar begrepen de appelplukkers nog minder van.Een leidinggevende met perenpluk ervaring die appels gaat plukken? Maar Thea had haar eigen benadering, haar eigen techniek en was gedreven. Al snel plukte ze de meeste appels van iedereen. En niet te rijp of te groen, maar precies goed. De achterstand was al snel ingehaald.

Maar Thea was niet gekomen om zelf de beste appelplukker te worden. Ze was gekomen om zichzelf terug te verdienen. Sterker nog: om onderaan de streep geld op te leveren. Zo had ze het gezien, geleerd en gedaan. In de praktijk als teamleider tussen de perenplukkers. En waarom zou ze als leidinggevende niet net zo goed in de appelplukkerij haar ding kunnen doen?

En Thea haar ‘ding’? Dat is haar team beter maken. Iedere dag opnieuw, iedere dag een stapje verder. De grote toverformule had Thea bij het team appelplukkers nog niet ontdekt. Het was haar wel opgevallen dat de ladders die de appelplukkers gebruikten net iets te kort waren om goed te kunnen plukken. En toen ze goed naar Marcel luisterde ontdekte ze dat hij op zondagmiddag na het voetbal de derde helft wel erg enthousiast vierde. Simon plukte door de pijn in zijn schouder niet veel appels, maar ‘zijn’ appels waren stuk voor stuk niet te rijp, of te groen, maar precies goed. En Miep? Die mopperde door.

Al snel had Thea een kort appelplukkersoverleg op maandagochtend georganiseerd. Even met het team, met een kop koffie, de komende week doorspreken. En bij het tweede overleg kon Thea melden dat er in die week beter passende ladders kwamen. Na een paar overleggen vroeg Simon het woord. Hij vertelde dat zijn schouder kapot was en niet beter zou worden. En dat hij ook heel erg graag zou willen blijven werken en het liefst samen met de andere appelplukkers. Nadat Thea (niet voor de eerste keer) had uitgelegd dat de kwaliteit van de geplukte appels minstens net zo belangrijk was als het aantal geplukte appels, viel het spreekwoordelijke kwartje snel. Het team stelde voor om Simon voortaan de anderen te leren de goede appels te plukken. En al werkende weg ook een oogje in het zeil te houden bij de andere geplukte appels. Samen op weg naar niet te rijp en niet te groen!

Overigens had Marcel na twee maanden nog geen maandagochtendoverleg gemist.

Maar er was niet alleen goed nieuws. Miep ging weg. Thea vertelde dat ze vaak en lang met Miep had gesproken, maar ze er samen niet uit waren gekomen. Voor Miep, Thea en de appelplukkerij was het uiteindelijk toch beter om uit elkaar te gaan. Gelukkig was de opvolger van Miep ook al bekend: Tabouleh was een ervaren perenplukker die Thea van haar vorige werk kende, hij zou de dag erna beginnen. Voor het einde van die maand plukten de appelplukkers 150 appels. En niet te rijp, of te groen: maar precies goed.

0 reactie(s) op “Appels: op zoek naar de basis van leidinggeven”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.