Apple neemt talent over van Tesla

15/12/2015 Leestijd: 4 minuten

Er is nogal wat aan de hand tussen Apple en Tesla. Het is bekend dat Apple voormalig werknemers van Tesla rekruteert. Elon Musk de CEO van Tesla had hier commentaar op in een interview met het Duitse Handelsblatt. Hij noemt Apple de ‘’Tesla graveyard’’. In andere woorden de begraafplaats voor ontslagen Tesla personeel. Dat is natuurlijk een behoorlijke statement en heeft dan ook voor de nodige ophef gezorgd. Maar wat zit er achter deze uitspraak?

‘’They have hired people we fired. We always jokingly call Apple the Tesla graveyard’’
– Elon Musk

Op de Amerikaanse* website Quora.com is te lezen hoe Apple engineers denken over de uitspraak van Musk. Één van deze medewerkers geeft aan dat Musk geen hekel heeft aan Apple:

‘’The message Elon brings across so bluntly isn’t a hate message towards Apple. Remember Tesla’s current marketing strategy screams Apple all over. If anything Tesla looks up to Apple, and by Tesla, I mean Elon and the rest of the executive team.’’

Recruiters en engineers werkzaam in Sillicon Valley geven aan dat het niets nieuws is dat techneuten over en weer gaan tussen Apple en Tesla. Beiden bedrijven strijden namelijk om de top binnen innovatieve technologie. Het gerucht dat Apple een elektrische auto gaat ontwikkelen veroorzaakt enige zorgen bij Tesla. Ook Volvo geeft aan dat ze in 2019 een elektrische auto hebben die gaat concurreren met Tesla.

Voor Tesla is het wereldwijd duurzaam veranderen van persoonsvervoer hun core business terwijl de auto-industrie nog totaal onbekend terrein is voor Apple. Er is dan ook nog weinig tot niets bekend over de elektrische auto die Apple kennelijk op de markt wil brengen naast het feit dat het ‘Project Titan’ heet en dat Apple naar geruchten een chief engineer van Tesla heeft aangenomen om ‘Project Titan’ te overzien.

Het is dus belangrijk om objectief te kijken naar de uitspraak van Musk. Tesla moet zichzelf bewijzen in vergelijking tot Apple die een wereldwijd gevestigde naam heeft, zowel in product als in organisatie. De bedrijfsomgeving is kritisch naar Tesla omdat zij ook een aandeel willen in duurzaam vervoer. Het is naar mijn mening indrukwekkend dat Tesla nu al spart met bedrijven als Apple op topniveau. Beiden organisaties hebben stiekem dan ook veel van elkaar weg. Zij leggen allebei de focus op innovatie en design.

Dit heeft er denk ik ook mee te maken dat Tesla op dit moment nog niet de mogelijkheden heeft om talent aan te trekken met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en indrukwekkende bonusvoorzieningen. Zij trekken talent meer aan door ze deel uit te laten maken van de toekomst en visie die Elon Musk voor ogen heeft. Dit is natuurlijk niet geheel tastbaar voor werknemers. Apple biedt daarentegen interessante voordelen.

Ik kan me echter wel voorstellen dat je als engineer juist wel deel uit wil maken van een toekomst in duurzame techniek. Aantrekkelijke randvoorwaarden zijn niet voor iedereen het primaire belang in hun werk. De auto industrie staat steeds meer in het teken van duurzaamheid en er komt ongetwijfeld een moment dat we volledig over zullen moeten stappen naar schonere energie. Als Tesla een succes wordt en jij daar als engineer direct aan bij hebt gedragen zal dit voldoening geven net als dat het sterk op je CV staat.

Elon Musk wil echt de wereld veranderen door elektrisch vervoer te combineren met duurzame energie opwekking die niet schadelijk is voor het milieu. Er komt een zelfsturende auto en hij heeft plannen voor interplanetaire kolonisatie. Daarmee wil hij een shuttle naar Mars lanceren en de mensheid de eerste stappen laten zetten op deze planeet. Het is dan ook niet vreemd dat deze magnaat wordt vergeleken met Steve Jobs. De CEO van Tesla heeft een duidelijke visie, sterke presentatie, voorkomen en kan helder zijn mening verwoorden. Tesla medewerkers weten onder andere daardoor exact waar de organisatie naar streeft.

Interessant om te weten dat Tesla sinds kort ook in Nederland gevestigd is. In september 2013 opende Dhr. Musk de eerste Nederlandse Tesla fabriek en in september 2015 (vrij recentelijk) is de tweede Tesla fabriek geopend. Deze zijn beiden in Tilburg gevestigd.


* Link werkt niet meer, verwijderd per 2-2-2016

0 reactie(s) op “Apple neemt talent over van Tesla”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *