Arbeidsmarktbejaarde

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Heb je net de mid-life crisis al dan niet met schade overleeft, val je direct in een andere categorie waar je behoorlijk last van kunt krijgen. Want, ben je 45 jaar of ouder? Dan zit je er middenin! Je behoort dan tot de categorie van arbeidsmarktbejaarden.

Helaas valt waar te nemen dat recruiters en andere betrokkenen in sollicitatietrajecten van mening zijn dat het arbeidspotentieel van deze groep niet opweegt tegen beoogde nadelen. Net als ‘gewone’ bejaarden betekent dit dat je eigenlijk niet meer meedoet. Alle sollicitatiecodes ten spijt waarin zwart op wit staat dat leeftijdsdiscriminatie niet is toegestaan…

Ik vind het simpelweg een gemiste kans van al die beslissers die blijven hangen in de associatie dat oudere medewerkers verminderd arbeidsproductief zijn, hogere arbeidskosten met zich meebrengen en een zekere weerstand tegen innovatie hebben. In mijn ogen doen zij zichzelf en al die potentiële medewerkers met levenservaring tekort. Het tegendeel blijkt: de senior heeft in het algemeen een stabiele thuissituatie, is betrouwbaar, is loyaal en heeft mensenkennis opgedaan. Om nog maar te zwijgen over de relevante ervaring die kan worden ingebracht.

Onlangs heb ikzelf, bij een van mijn opdrachtgevers, een directiesecretaresse van 56 jaar aangenomen. Het betreffende directielid, beduidend jonger dan zijn aanstaande collega, en ik waren het eens dat deze dame een juiste aanvulling is op zijn – en laat ik netjes omschrijven – temperamentvolle manier van werken. Deze dame zal door haar ervaring hem op de juiste momenten tot rust ‘dwingen’ hetgeen het werk en de organisatie ten goede komt. Leuk om te vermelden is dat de dame inmiddels haar proeftijd door is.

Op dit moment wordt de term arbeidsmarktbejaarde te pas en te onpas gebruikt. Natuurlijk bekt dit lekker en iedereen weet direct wat hiermee wordt bedoeld. Toch is het aan deze bejaarden zelf om de typering door te ontwikkelen tot een benoeming als iets van nestor. Dit geeft direct een positieve status en zal de arbeidsmarktpositie verbeteren. Dat gaat niet vanzelf, maar gelukkig valt waar te nemen dat de nestors in spe aangesloten blijven: fysieke activiteiten worden niet geschuwd, nieuwe zaken worden nieuwsgierig onderzocht en technologische ontwikkelingen worden als vanzelf toegepast. Zo hoef ik mijn schoonmoeder geen persoonlijke nieuwtjes meer te vertellen. Ze weet alles al. Via Facebook. Oeps!

0 reactie(s) op “Arbeidsmarktbejaarde”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.