Arbeidsmarktontwikkelingen

15/12/2015 Leestijd: 3 minuten

Een week terug kreeg ik een artikel* onder ogen waarin een rapport wordt genoemd van het Researchcentrum van Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA). Daarin wordt een aantal ontwikkelingen uiteengezet die invloed hebben op het bedrijfsleven. Ik zal hier een aantal van die ontwikkelingen bespreken en aangeven wat deze ontwikkelingen kunnen betekenen voor organisaties. Lees hier* het volledige rapport. Hieronder een korte samenvatting.

Arbeidsmarkt algemeen
Het rapport stelt dat de werkgelegenheid zal groeien met 0,8% met jaar. Dit is gebaseerd op de aanname dat er 4,3% meer banen bij komen en de arbeidsmarktinstroom van schoolverlaters 3,5% zal bedragen. Het rapport voorspelt dat de krapte op de arbeidsmarkt zal toenemen, mogelijk zelfs tot onder het niveau van 2000. Opvallend is dat schoolverlaters met een technische achtergrond een veel sterkere positie hebben gekregen op de arbeidsmarkt en dat schoolverlaters met een zorg of economische achtergrond een slechtere positie hebben gekregen. Dat komt doordat het aanbod in deze richting erg groot is – veel studenten kiezen voor een economische opleiding.

De grootste knelpunten zitten in de technische en industrieberoepen en in de transportberoepen en pedagogische beroepen. Dit komt doordat er meer mensen met pensioen gaan dan er aanwas de arbeidsmarkt instroomt. Ditzelfde probleem zal gelden voor informaticaberoepen en openbare orde- en veiligheidsberoepen. Voor veel andere beroepen is de arbeidsmarkt min of meer in evenwicht.
In het rapport wordt al gesproken over het bieden van extra carrièreperspectief voor mensen in de technische en industrieberoepen. De mogelijkheden voor werknemers in deze richting om er financieel op vooruit te gaan zijn niet zo groot en een verbetering van deze situatie zou de beroepen meer aantrekkingskracht kunnen geven, waardoor een deel van de tekorten kan worden opgelost.

 Drijfveren bij studiekeuze
De arbeidsmarktsituatie heeft invloed op de studiekeuze na het voortgezet onderwijs. Het salaris blijkt ook invloed te hebben. De werkloosheid blijkt geen invloed te hebben op de studiekeuze.
Naar mate het opleidingsniveau stijgt wordt er minder waarde gehecht aan baanzekerheid, sociale status, salaris en de mogelijkheden om gezinstaken en werk te combineren. Er wordt meer waarde gehecht aan autonomie in het werk. Universitair afgestudeerden vinden mogelijkheden voor vrije tijd minder belangrijk dan afgestudeerden van MBO of HBO opleidingen.

Het rapport gaat verder in op hoe het rapport tot stand is gekomen en op de ontwikkeling van de arbeidsmarkt van 2007 tot 2012.

Wat gaan we hier mee doen?
Dus, wat kan uw organisatie hier mee? Dat is afhankelijk van uw branche en wat voor personeel u nodig heeft. Technische, industriële organisaties en transportorganisaties en het onderwijs zullen innovatieve oplossingen moeten vinden om de personeelstekorten op te lossen. Het aanbod zal dalen en de vraag blijft stijgen. Denk bijvoorbeeld aan een recent idee van de nationale denktank die met het idee kwam om een deel van het lerarentekort op te vangen met studenten en mensen uit het bedrijfsleven.

Bij het aantrekken van personeel kunt u rekening houden met de interesses van de verschillende beroepsniveaus zoals hierboven genoemd. Hoe hoger de functie, hoe belangrijker autonomie wordt ervaren. Salaris is minder belangrijk. Dus in plaats van mensen weg te lokken door een beter salaris te bieden, is het beter om een open bedrijfscultuur met veel eigen verantwoordelijkheid te handhaven. Een bedrijf waar mensen het prettig vinden om te werken. Maar zoals ik al zei, dat is afhankelijk van het opleidingsniveau. Houdt altijd rekening met wat uw personeel prettig vindt.

Hoe gaat u zich voorbereiden op de aantrekkende arbeidsmarkt?

0 reactie(s) op “Arbeidsmarktontwikkelingen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *