Arbeidspotentieel in de BRIC landen

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Hoe zou het zijn om nu een bedrijf te beginnen in de BRIC landen? En met behulp van ver ontwikkelde kennis en contacten daar een bedrijf op te bouwen? Een prachtige uitdaging, toch? En een die héél vaak wordt aangegaan door mensen uit de BRIC landen. Een interessante uitdaging voor HR, om eens een kijkje te nemen in deze landen. Misschien aanschouwen we daar onze toekomst?

De BRIC wat?
Voor alle compleetheid, BRIC is een term die in 2001 door Goldman Sachs economen werd gebezigd om Brazilië, Rusland, India en China aan te duiden. Aan de term BRIC hangt eveneens het idee dat deze economieën in 2050 de huidige rijkste landen achter zich hebben gelaten. In het afgelopen decennia is het hier ernstig op gaan lijken, de economieën van India en China zijn ondanks de crisis gestaag doorgegroeid.

Een van de redenen voor de grootte van de economieën is het aantal inwoners van de BRIC landen. Brazilië heeft 192 miljoen inwoners, Rusland 140 miljoen. China heeft er 1,3 miljard en India 1,1 miljard. In totaal zijn de landen goed voor 2.800 miljoen inwoners, bijna de helft van de wereldpopulatie. Indrukwekkend getal.

HR in de BRIC landen
Ik heb, tot mijn grote schaamte, geen BRIC-LinkedIn contacten waar ik actief contact mee heb. Dat contact ga ik de komende tijd proberen te leggen, uit pure interesse in de ontwikkelingen aldaar. Inmiddels heb ik wel een Indiase HR blogger gevonden, Gautam Gosh. Gautam schrijft erg interessante artikelen, soms ook India gerelateerd. Dat maakt hem zeker de moeite om te volgen.

En waarom? Het lijkt me ongelooflijk interessant om de personeelsgerelateerde ontwikkelingen te volgen. Ten eerste om de verschillende cultuur, ten tweede om de sfeer die heerst ‘we gaan het helemaal maken’ (als we sommige kranten moeten geloven). En afsluitend omdat ik benieuwd ben hoe anders HR kan zijn in een land met zoveel mensen. Is het talent-aanbod zoveel groter dan hier? Is er dezelfde behoefte aan persoonlijke ontwikkeling? ‘Werkt’ het om 12 uur per dag te werken?

0 reactie(s) op “Arbeidspotentieel in de BRIC landen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.