ASML, een chipbakker met online recruitment

29/01/2007 Leestijd: 5 minuten

Vandaag beproef ik mijn geluk als banenzoeker bij ASML, een high-tech chipbakker. Wie weet apprecieert ASML het medium Internet iets beter dan de bedrijven die tot nu toe de revue zijn gepasseerd…  De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik zo langzamerhand met het lood in de schoenen een volgende site open, tenslotte zijn de ervaringen tot op dit moment niet bepaald bemoedigend.

Het begint in ieder geval zeer goed

Op de homepage van ASML is op de navigatiebalk een sectie Careers aanwezig met een fors aantal opties, waaronder Vacancies en … Weblogs. De eerste werkgever die medewerkers regelmatig laat bloggen over hun ervaringen bij ASML. En hoewel de aantallen medewerkers en de frequentie van de blog entries misschien wat beperkt is toont het in ieder geval enige vooruitstrevendheid in het gebruik van Internet als wervingskanaal.

Ook interviews met medewerkers ontbreken niet maar ook in dit geval biedt ASML een nieuwtje, je kan het interview als video bekijken of gewoon de tekst lezen.

En er is de mogelijkheid om een tour te nemen door een cleanroom, toch één van de meest bekende onderdelen van ASML. Het laden van de tour duurt wel erg lang. Ik hoop dat ze sneller chips bakken. De tour is ook niet al te interactief, afgezien van de grote hoeveelheid muisklikken die ik moet doen om ergens te komen, maar geeft behoorlijk wat informatie.

En dit is hun statement naar potentiële medewerkers:
ASML creates the conditions that enable you to realize your full potential. We provide state-of-the-art facilities. Opportunities to develop your talents. International career possibilities. A stimulating and inspiring environment. And most of all the commitment of a company that recognizes and rewards outstanding performance.

Ambitieus, zonder ronkende onzin. Prima tekst.

Ik wordt alleen een beetje nerveus van de foto die op elke pagina terugkeert. Een meewarig lachende man met een licht debiele uitdrukking in de ogen en een douchemuts op. Niet bepaald stimulerend en op een gegeven moment ronduit irritant. (plaatje verwijderd, werkt niet meer per 8-5-2015, red.)

Dan maar eens naar de vacatures kijken

Als ik op Vacancies klik kom ik op een pagina waar ik selectiecriteria kan opgeven. Het is een beetje overdreven opgezet, waar alle beschikbare criteria via checkboxes kunnen worden aangegeven. Een paar dropdown lijstjes zouden het geheel wat compacter hebben gemaakt en voldoende ruimte hebben overgelaten om direct resultaten te laten zien.

De selectiecriteria zijn Land, Werkgebied (Functional Area) en Ervarings/kennisgebied (Background). Stom genoeg is er een Clear button aanwezig, die zelfs nog groter is dan de Go (Search) button, waarschijnlijk omdat de knopgrootte wordt bepaald door de tekstgrootte. Beetje knullig.

De vacaturebeschrijvingen zijn zeer grondig en compleet. De presentatie van de tekst is echter abominabel, waardoor het weinig uitnodigend oogt. Een beetje aandacht aan opmaak zou zeker geen kwaad kunnen.

Het sollicitatieproces is een tegenvaller

Ik kies ervoor om op de vacature van Program Manager IT te solliciteren. Voordat ik kan solliciteren krijg ik een disclaimer voor mijn neus die ik moet accepteren  of kan afwijzen. In het laatste geval kan ik mijn sollicitatie niet doorzetten.

In die disclaimer zit een hele vreemde zin:
You should be aware that some ASML Holding Group companies are located in countries that do not have laws in place to protect personal data; however, all ASML companies comply with the Legal Terms and Conditions on this site.

Wat wordt hier nou gezegd? Moet ik me nu wel of niet ongerust maken?

Het sollicitatieproces bestaat uit vier stappen die duidelijk worden aangegeven: Personal Information – Questionnaire – Attachments – Submit

De stappen zijn nogal armoedig uitgevoerd en hadden makkelijk in één scherm kunnen worden geplaatst. De gebruikerservaring met het sollicitatieproces is ronduit slecht.

Als ik mijn sollicitatie heb verstuurd krijg ik de mededeling: Your submission for Program Manager IT  – ASML Netherlands has been successfully transmitted.

Maar de e-mail response valt weer alles mee

Vervolgens ontvang ik een e-mail met de titel Your application. Waarom niet ook even de bedrijfsnaam en de functienaam erbij gezet? Of gaat ASML er misschien vanuit dat je maar naar één functie zou kunnen solliciteren?

De inhoud van de e-mail is in ieder geval de beste tot nu toe, ik wordt persoonlijk aangesproken in de aanhef, ik wordt bedankt voor mijn interesse in de functie waarop ik heb gesolliciteerd, er wordt iets gezegd over vervolgstappen.

Thank you for your interest in the Program Manager IT position at ASML.

I have received your resume/application, and we appreciate your inquiry. As soon as we have reviewed your resume, I will contact you about the possible next steps.

Once again, thank you for your interest in ASML.

Hoewel het allemaal zeker beter kan ben ik na eerdere ervaringen al heel erg blij met zo’n response.

En wat is de conclusie?

In de serie tot nu toe komt ASML als beste uit de bus. We zijn natuurlijk pas bij de A, maar ondertussen is dit toch al het vijfde bedrijf van de  24 AEX bedrijven.

Feitelijk is alleen het sollicitatieproces zelf bij ASML ronduit armoedig te noemen. Op alle andere onderdelen valt er het nodige te verbeteren, maar is de huidige situatie in ieder geval fatsoenlijk. Felicitaties zijn dus nog zeker niet op zijn plaats.

Volgende keer: Buhrmann

0 reactie(s) op “ASML, een chipbakker met online recruitment”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.