Assessment: Een boek

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Nico Smid heeft een boek geschreven. “Nou en?” zult u zeggen. Wie is Nico Smid en er verschijnen zoveel boeken. Nico Smid ken ik vanuit mijn studentenperiode.
Hij werkte aan de universiteit van Groningen, subfaculteit psychologie bij de vakgroep Persoonlijkheidsleer onder prof. dr. Willem ‘WKB’ Hofstee. Wim – ik mag hem ‘mijn oudere broer’ noemen – heeft mijn denken over persoonsbeoordeling sterk beïnvloed.

Nico hoort ook bij deze Groningse school: meten is weten. Na een loopbaan bij een aantal adviesbureaus is Nico tegenwoordig principal consultant bij PiCompany: een assessmentbureau en testuitgever. Ik maak deel uit van de zogenaamde Quality Board van PiCompany – voorzitter Nico Smid – dus u bent gewaarschuwd.

Het feit dat ik aandacht besteed aan dit boek zegt al het nodige. Kennelijk vind ik het de moeite waard er in mijn ‘blog’ iets over te zeggen. Allereerst de stijl. Het boek is ‘op kniehoogte’ geschreven, waardoor het toegankelijk is voor ongeveer elke HR-professional. Ingewikkelde statistiek wordt door Nico op eenvoudige wijze samengevat. De toon in het boek is stellig: “zo is het en verder geen gelul”. Ook dat spreekt me aan. De vormgeving is functioneel en modern: inzichtelijke indeling, goede layout en toegankelijk. Maar belangrijker zijn natuurlijk de onderwerpen. In het boek gaat het over leiderschap, individuele verschillen, testgebruik en performance management. De titel heeft een dubbele betekenis: die kunt u zelf nagaan.

De kern van het boek is dat mensen verschillen, dat je die verschillen moet meten en moet managen, zodat je organisatie beter haar doelen bereikt. Ik denk dat weinig HR-mensen het belang van ‘diversiteit’ onderschatten. In dit boek vindt u een prakti-sche aanpak. Het pleidooi voor fatsoenlijk en degelijk testgebruik in hoofdstuk 4 is mij uit het hart gegrepen. Uitspraken over personen vereisen een ‘gewapend oordeel’ zoals de Groningse school mij dertig jaar geleden al leerde.

Dr. Nico Smid
Alle talenten tellen
De pijlers onder organisatiesucces.
Uitgegeven door Hesp & Robroek, Amsterdam, 2007

0 reactie(s) op “Assessment: Een boek”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *