Assessment: Informatievaardigheid

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Overstappen op een nieuw computersysteem is een crime. Ik heb dat nu zo’n tien keer mogen meemaken en elke keer is het weer een hoop gedoe. Het lijkt een beetje op verhuizen, een stressor die hoog in de Top10 staat. Wat is het geval: alle data moeten verhuizen, maar ook je geliefde software en niet te vergeten allerlei instellingen. Toch is dit allemaal nodig in deze informatiemaatschappij. Hoe gaan we daar mee om?

Wie niet aan internet hangt, telt eigenlijk niet mee. Als je geen email adres hebt (beter is twee of drie) ben je feitelijk uitgesloten. Wie niet slim kan Googlen loopt achter. Dit noemen we informatievaardigheden. Hoe gaat de gemiddelde werknemer om met de alsmaar toenemende informatie, met name op Internet.

Op dit moment wordt er zo’n 600 Gigabyte (!) gekopieerd naar mijn privé back-up systeem: gewone documenten, plaatjes, video. Dat zijn mijn privé data. Op de servers van Google (geschat op 100 miljoen stuks) staat de rest van de wereld. Hoe ga je met deze massieve hoeveelheid data om?

Mensen die slecht zijn in informatievaardigheid kun je herkennen aan een slordig geordende computer. Her en der staan bestanden, vaak op de desktop. Dat werkt natuurlijk niet. De competente kenniswerker ordent zijn bestanden op diverse manieren, het gebruik van aliassen (‘snelkoppelingen’) helpt daarbij. Natuurlijk ordent de competente medewerker alles in een strakke ‘directory-structuur’. Dat is gewoon een kwestie van discipline. “Laat me uw computer zien en ik zie hoe informatievaardig u bent”. Dat is de interne kant.

De externe kant gaat over de omgang met de wereld van Google en andere zoekmanieren. Hoe zoek je, hoe beoordeel je de resultaten en de (betrouwbaarheid) van de gevonden bronnen? Ook dat is de competentie informatievaardigheid. Binnen Saxion Hogescholen is drs. Caroline Timmers bezig met een promotie onderzoek naar de beoordeling van de competentie ‘informatie vaardigheid’. Ik ben blij dat ik haar daarbij mag begeleiden. Wellicht leer ik er zelf ook nog wat van, want het overstappen op een nieuwe computer zou toch eigenlijk niets uit moeten maken. Het kopiëren van 600 Gb – privé data – is ondertussen bijna gereed…

0 reactie(s) op “Assessment: Informatievaardigheid”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.