Assessment: Ook voor golfers

15/12/2015 Leestijd: 3 minuten

Misschien heeft u niets met sport. Ik ook niet. Op voetbal of schaatsgekte zult u mij niet betrappen. Er is één uitzondering: golf. Zet even al uw vooroordelen opzij over deze snelst groeiende sport van Nederland. Nee, het is niet langer een spelletje voor de elite, nee het is niet alleen voor grijze bolletjes en nee het hoeft niet erg duur te zijn. Wat golf intrigerend maakt, zijn de psychologische aspecten die zo duidelijk een rol spelen.

Bij golfers heet dit ‘the mental game’: hoe zit je psychologisch in elkaar en hoe heeft dit invloed op je spel. “Dat geldt voor alle sporten”, zult u denken. Dat is waar. Maar golf is een van de weinige sporten waarbij:

  • Je niet afhankelijk bent van je tegenstander
  • Je alle tijd en ruimte hebt 
  • Jij alleen bepaalt hoe je speelt
  • Je ook van veel sterkere spelers kunt winnen (door ‘handicap-verrekening’)
  • Je fysieke conditie en kracht zeker niet doorslaggevend is
  • Je je eigen scheidsrechter bent
  • Je heel veel tijd hebt om na te denken over je (voorbije en komende) prestaties

Toelichting: bij golf doen de spelers min of meer om de beurt een slag. Met welke stok je dat doet, is aan jou. Lange slagen zijn minder belangrijk dan precieze slagen. Ze tellen allemaal mee: een drive van 200 meter is één slag, maar een (gemiste) putt van 25 centimeter is ook een slag. Er gaat gemakkelijk iets fout bij golf: het vergt behalve techniek ook concentratie en de marges zijn smal. Een kleine afwijking in de slag kan grote gevolgen hebben. Kijken we naar de professionals, dan zien we dat zo’n 1000 spelers in de wereldtop spelen. Daaronder een ijsberg van misschien wel 1 miljoen wannabees die dezelfde techniek hebben (handicap nul). Maar die redden het niet omdat ze mentaal zwakker zijn, is de redenering.

Er zijn honderden boeken over de mental game bij golf geschreven. Er zijn ook assessment tools gemaakt die de golfer helpen beter te worden. Een van die producten is Mentaga golf (Mentaga van ‘mental game’). Ik speel nu zo’n 20 jaar golf op een belabberd niveau (al die jaren handicap 36 of 35 voor de kenners) en kwam Mentaga golf tegen. Dit van oorsprong Duitse assessment product – ik ben psychometricus – sprak me erg aan. Het biedt de gebruiker een diagnose – een persoonlijkheidsanalyse – en een maatwerk persoonlijk trainingsplan, gebaseerd op de diagnose. De claim is dat je beter wordt in golfen, wanneer je zelfbewustzijn groter is. Je weet waar je zwakke punten zitten en wat je daar aan kunt doen. Lijkt me niet zo’n overdreven claim.

Het leuke van het product Mentaga Golf is dat het voldoet aan normale psychometrische eisen als betrouwbaarheid en validiteit. De achttien schalen hebben bijvoorbeeld acceptabele alpha’s (interne betrouwbaarheid). De validiteit hebben de auteurs op een originele manier aangepakt: wat onderscheidt de professionele golfer van de zwakke amateur? (een gap-analysis, if you wish). Op die manier hebben ze een ideaal golfers profiel op de vragenlijst kunnen vaststellen. En jouw scores kunnen daarmee worden vergeleken. Meer dan 5000 golfers hebben aan dit onderzoek meegedaan, een zeer respectabel aantal.

Mijn handicap is in een paar weken gedaald van 36.0 naar 31.0. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt. Dankzij Mentaga heb ik nu ook een concreet doel: handicap 25.0 in herfst 2008. Op wat langere termijn moet dat 18.0 worden. Ambitieus, maar ik ga er voor.

Ondertussen is mijn bedrijfje Psy Tech officieel en exclusief distributeur voor de Benelux geworden van Mentaga Golf. Assessment voor golfers: het lijkt te werken…
Kijk op www.mentaga.nl als u geïnteresseerd bent. Bedenk wel dat het een commercieel product is, maar dat is de hele assessment markt.

0 reactie(s) op “Assessment: Ook voor golfers”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *