Assessment: STAR interview (2)

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Interviewen volgens STAR vereist voor de meesten van ons training. Dit komt onder meer omdat beginnende interviewers:

  1. vergeten in het begin af te stemmen wat onder de te bevragen competentie door beide partijen verstaan wordt.
  2. het moeilijk vinden de structuur vast te houden. Het vergt discipline en een helikopterview om naast het interviewen zelf in de gaten te houden hoe het interview verloopt.
  3. de structuur te dwingend volgen, waardoor de vragen onnatuurlijk en gemaakt overkomen. Sommigen gebruiken steeds precies dezelfde formuleringen, in plaats van daar soepel mee om te gaan.
  4. vergeten het interview op de kandidaat te richten. Kandidaat zegt bijvoorbeeld: “Ja zeker. We hebben toen uiterst succesvol het product op de markt gezet.” Tijd voor de interviewer om in te grijpen: “Maar wat heb jij in dat proces precies gedaan.”
  5. vergeten door te vragen. Kandidaat: “Ik geloof dat ik inderdaad een goed resultaat heb neergezet.” Doorvragen: “Wat versta je in dit geval onder goed?” en daarna “Hoe heb je dat goede resultaat bereikt?”
  6. een STAR-cyclus niet durven af te breken. Wanneer een kandidaat een oninteressante Situatie beschrijft, moet de interviewer de vraag stellen: “Goed, ik snap die situatie, maar kun je een andere situatie beschrijven waaruit blijkt dat jij goed kunt samenwerken?”
  7. gesloten vragen stellen. Bijvoorbeeld: “Dus dat gaat je goed af?”. Ik moet de kandidaat nog tegenkomen die zegt: “Nou eigenlijk niet…”
  8. geen conclusies durven te trekken wanneer al snel duidelijk is dat de kandidaat de betreffende competentie totaal niet bezit. Dat kan al na vijf minuten zijn! Veel onervaren interviewers ‘maken het interview dan toch maar af’. Onnodige verspilling van tijd van beide partijen.
  9. een confrontatie niet aandurven. Bijvoorbeeld: “Jij noemt dat samenwerken, maar ik krijg meer het idee dat je opdrachten van de projectmanager uitvoerde.”
  10. niet letten op de non-verbale kant. Bijvoorbeeld: “Ik zie dat je het moeilijk vindt om dit duidelijk te maken. Hoe komt dat?”

Lees ook: Star Interview (1)

0 reactie(s) op “Assessment: STAR interview (2)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.